Vorige

Ondanks vele regen verbod op water oppompen van kracht in delen Brabant

Beeld
Shutterstock

Hoewel de afgelopen maanden kletsnat waren, is op 1 april officieel het droogteseizoen begonnen. Van 1 april tot 1 oktober mag geen water worden opgepompt uit wateren in Park Meerland in Eindhoven en uit de stroomgebieden van de Beerze, Reusel en Nete ten zuiden van het Wilhelminakanaal in Brabant. Deze maatregel is nodig omdat de gebieden extra gevoelig zijn voor droogte.

Er mag geen water opgepompt worden uit beken, sloten en vijvers/vennen om bijvoorbeeld te beregenen. Het verbod geldt voor vaste sproei-installaties, maar ook voor mobiele installaties zoals zuigwagens en giertonnen. De enige uitzondering hierop is het laten drinken van vee of een brand blussen met slootwater.

Dit onttrekkingsverbod geldt voor de stroomgebieden van de Beerze, Reusel en Nete en daarop afwaterende sloten ten zuiden van het Wilhelminakanaal. Deze beken en sloten liggen hoog en zijn zo gevoelig voor droogte dat het water hier in enkele dagen heel snel kan zakken.

Water vasthouden

De droge zomers van 2018, 2019, 2020, 2022 en 2023 laten volgens het waterschap zien dat stromend water in sloten en beken niet vanzelfsprekend is. Voldoende water is daarbij van belang voor natuur, landbouw en inwoners. Waterschap De Dommel werkt, samen met andere overheden, bedrijven, boeren, natuur- en milieuorganisaties en inwoners, aan manieren om water langer vast te houden en minder water te gebruiken.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster