Vorige

Onderhandelingen convenant Bossenstrategie opgeschort

Tekst
Beeld
De Boomkwekerij

De onderhandelingen over een convenant bij de uitvoering van de Bossenstrategie, zijn tot nader order opgeschort. Handelsgroep BoHeZa, LTO Cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen en Treeport Zundert zijn niet tevreden over de samenwerking met Staatsbosbeheer.

Het convenant zou een taakverdeling beschrijven om samen aan de doelen van de Bossenstrategie te werken. Overleg hierover vond plaats tussen vier partijen aan de kant van productie van inheems en autochtoon zaad en plantmateriaal. Het voornemen was om zodra deze vier met elkaar afspraken hadden staan, terreinbeheerders te betrekken.

Te weinig kansen

In plaats daarvan zijn Staatsbosbeheer en de andere drie partijen tegenover elkaar komen te staan. BoHeza, Treeport en de cultuurgroep zetten hun onderlinge samenwerking wel voort. Aan het ministerie van LNV, mede-initiatiefnemer van de Bossenstrategie, lichten Treeport, de cultuurgroep en BoHeZa hun besluit toe.

Zij stellen dat zij „gezamenlijk en unaniem hebben moeten concluderen dat uit eigen ervaringen en ervaringen van belanghebbenden, de huidige samenwerking met Staatsbosbeheer niet het gewenste resultaat bereikt.” Kansen om mogelijke ideeën over de uitvoering uit te wisselen, waren er volgens de drie partijen te weinig.

Flink gesjoemeld

Bovendien ervoeren zij tegen een muur op te lopen door „onwelwillendheid en wantrouwen naar de markt” vanuit Staatsbosbeheer. Een bericht over de Bossenstrategie op Nu.nl, waarin de site Staatsbosbeheer aan het woord laat, heeft daar nog eens aan bijgedragen. Hierin stelt Staatsbosbeheer in de volledige zaadbehoefte voor de Bossenstrategie te kunnen voorzien.

Reden te meer om dit zo te organiseren, stelt Staatsbosbeheer op Nu.nl, is dat zij de autochtone aard van hun zaad kunnen garanderen, terwijl er in de particuliere zaadhandel volgens hen flink gesjoemeld wordt. Volgens de andere drie partijen kan Staatsbosbeheer zo een ‘onwenselijke monopoliepositie’ krijgen in de zaadvoorziening.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster