Vorige

Ondernemers Noord-Holland aan de slag met agroforestry

Tekst
Beeld
Peter Bennink

Drie ondernemers gaan aan de slag met een project voor agroforestry. Initiatiefnemer hiervan is de provincie Noord-Holland.

De provincie heeft na een openbare inschrijving de drie ondernemers geselecteerd om het project samen uit te voren. Het gaat om een stuk pachtgrond van 24,5 ha in de Haarlemmermeer, in het zuiden van de provincie.

Verschillende aspecten

Gevraagd naar verdere details van het project, laat de provincie weten dat het een project is dat twaalf jaar zal lopen. „Dat is bijzonder, de normale pachttijd in onze provincie is zes jaar.”

Reden voor de langere looptijd, is dat hiermee onderzocht kan worden hoe rendabel agroforestry kan zijn voor ondernemers, en wat het effect op de biodiversiteit is. „Het is zo een experiment waarmee verschillende aspecten van agroforestry nader bekeken worden”, voegt de provincie toe.

Keuze beplanting

Welke beplanting er zal worden gebruikt binnen het project, en wie deze zal leveren, kan de provincie niet zeggen. „Die keuze is aan de drie ondernemers.”

Jan van Oossanen is één van deze ondernemers. De boomverzorger uit Nieuw-Vennep zegt dat de beplanting voor het project in een later stadium zal worden uitgekozen.

„We hebben pas enkele weken terug dit project toegewezen gekregen, en op 1 november wordt het perceel pas aan ons overgedragen. We gaan samen nog om tafel, om een beplantingsplan te maken. Naast vruchtbomen willen we ook bosplantsoen plaatsen.”

Chemie-arm kweken

Zaken waar Van Oossanen op wil letten bij de keuze voor de beplanting die op het perceel komt, zijn, naast praktische zaken als leverbaarheid, ook soortendiversiteit en duurzame teelt.

Bij voorkeur zijn er tijdens het kweken zo min mogelijk middelen gebruikt, vertelt hij. „Vanuit de provincie is chemie-arm kweken weliswaar geen vereiste, maar zelf til ik daar zwaar aan. Als verantwoordelijke voor een stuk grond, moet je daar als goed rentmeester mee omgaan, vind ik.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster