Vorige

Ondernemersorganisaties bezorgd over ‘uitdijende herverdelingsuitgaven’

Tekst
Beeld
Ministerie van Financiën

Ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland maken zich zorgen over de ‘almaar uitdijende herverdelingsuitgaven in de begroting en de steeds verder oplopende collectieve uitgaven’. Dat zeggen de partijen in reactie op de Miljoenennota 2024. Tegelijkertijd pleiten de organisaties voor meer uitgaven voor zaken als energie-infrastructuur en innovatie.

De ondernemersorganisaties zijn positief over het feit dat het demissionaire kabinet de lasten voor ondernemers niet zwaar verhoogd. Ook is men positief over het verruimen van investeringsregelingen om groene investeringen te stimuleren.

Verstandig vervolg

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW: „Deze Miljoenennota vraagt om een verstandig vervolg. (…) We kunnen de lonen, de lasten en de hoeveelheid regels voor bedrijven niet oneindig blijven verhogen. Én we moeten ook werken aan de bedrijvigheid van morgen.”

Focussen op eerlijk verdienen

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: „Als ondernemersorganisaties zijn we bezorgd dat het in Den Haag vrijwel alleen nog gaat over eerlijk verdelen, waar we moeten focussen op eerlijk verdienen. (…) Voor veel ondernemers is het verder teleurstellend dat de mkb-winstvrijstelling komend jaar wordt versoberd, terwijl alle kosten al stijgen en de winsten in het mkb onder druk staan.”

Miljarden tikkie

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland: „De marges zijn veelal laag door de stapeling van alle kosten voor grondstoffen, arbeid en energie. Het slechtste dat nu kan gebeuren is de ondernemers weer een ‘miljarden tikkie’ sturen en hen beperken in hun drang om te vernieuwen.”

LTO vindt het verder een gemiste kans dat het kabinet slechts €15 miljoen vrijmaakt om een start te maken met het aanvalsplan landschapselementen. Uit berekeningen zou blijken dat er structureel €750 miljoen per jaar nodig is voor de versterking van ecosysteemdiensten.

Investeringsregelingen

De ondernemersorganisaties zijn tevreden dat het kabinet ervoor kiest om een aantal investeringsregelingen zoals de EIA, MIA en WBSO te verruimen. Hier hadden ze eerder voor gepleit. „Dit is belangrijk, want juist dit zijn de investeringen in de economie van morgen; groen en innovatief.”

Ook positief zijn de ondernemers over diverse intensiveringen voor economische veiligheid (€100 miljoen). Verder is er voor Nederlandse startups extra budget beschikbaar om te kunnen doorgroeien (€100 miljoen).

Lees hier de Prinsjesdag Nieuwsbrief van VNO-NCW en MKB-Nederland met een uitgebreid overzicht van alle plannen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster