De eerste Miljoenennota van het kabinet Schoof komt op een aantal terreinen tegemoet aan de zorgen van bedrijven, concluderen VNO-NCW en MKB-Nederland. Regeldruk wordt aangepakt en er komen geen nieuwe algemene lastenverzwaringen voor ondernemers. Maar er zijn ook minpunten.
Het kabinet draait maatregelen met een negatieve impact op het ondernemersklimaat deels of helemaal terug, zoals de verlaging van de mkb-winstvrijstelling, de verhoging van de energiebelasting, de tariefverhoging box 2 en de verdere versobering van de expatregeling. Hiermee komt in 2025 (voorlopig) een eind aan het stapelen van lasten voor bedrijven van de laatste jaren.
Oog voor verdienvermogen
De ondernemersorganisaties missen echter oog voor het lange termijn verdienvermogen van ons land. Onder andere de bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs zijn in dit kader ongewenst. Ook maken zij zich zorgen over de Nederlandse houding naar Brussel.
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn overwegend positief over de toon richting ondernemers in de Miljoenennota. Het kabinet ziet het belang van ondernemerschap. Dat vertaalt zich onder meer in een voorspelbaar en stabiel fiscaal beleid, zodat bedrijven kunnen investeren. De regeldruk wordt aangepakt en er is aandacht voor de fysieke ruimte die bedrijven nodig hebben.
Kennis, innovatie en onderwijs
De forse bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs zijn een ondermijning van ons toekomstig verdienvermogen. Nederland is een kenniseconomie en het kabinet heeft de ambitie uitgesproken om tot de top 5-landen te behoren met een goede concurrentiepositie. Daarvoor zijn juist dit soort investeringen essentieel.
Realisme
Ook LTO Nederland reageert positief op de Prinsjesdagplannen van het nieuwe kabinet. „Deze plannen stralen realisme uit”, zegt LTO-voorzitter Ger Koopmans, „maar daar moet het niet bij blijven. Alle ministeries moeten hard aan de slag met het omzetten van de plannen in zichtbare daden om de uitdagingen van werkgevers op te lossen.”
Werkgevers in de land- en tuinbouw willen vooruit, willen investeren én innoveren. Ondernemers hebben daarvoor ruimte nodig; niet alleen fysieke ruimte maar ook regelruimte. De voorstellen van het kabinet helpen volgens LTO om de land- en tuinbouw toekomstperspectief te bieden.
Arbeidskrapte
Werkgevers in de land- en tuinbouw bieden veel werkgelegenheid, maar ondervinden ook de grote krapte op de arbeidsmarkt. „LTO is positief over het plan van het kabinet om de ontwikkeling van arbeidsbesparende technologie in de land- en tuinbouw te stimuleren met het innovatieprogramma ‘Robots naar de boerenpraktijk’. Dat neemt niet weg dat in de komende jaren de inzet van arbeidsmigranten noodzakelijk is en blijft; zeker voor seizoenswerk.”
VNG teleurgesteld
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) reageert teleurgesteld op de kabinetsplannen. „Afgelopen week riepen we het kabinet met een advertentie op te zorgen voor voldoende financiën voor gemeenten om verschraling van voorzieningen voor onze inwoners te voorkomen. Het is daarom teleurstellend dat we in de Miljoenennota nog weinig van een oplossing voor gemeenten terugzien.”
Toch ziet de VNG ook een lichtpuntje: „Vooruitlopend op een andere financiering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning, red.), wordt een bedrag van €75 miljoen vanaf 2026 oplopend tot €300 miljoen in 2029 gereserveerd, en bij deze Miljoenennota overgeheveld naar het Gemeentefonds. Daar heeft de VNG al langere tijd op aangedrongen, dus we zijn positief dat hieraan gehoor wordt gegeven.”