Vorige

Ondernemersvertrouwen gestegen, verwachtingen blijven negatief

Beeld
Shutterstock

Ondernemers verwachten dit jaar minder te investeren dan in 2022. Aan het begin van het eerste kwartaal van 2023 verwacht maar 3% een toename van de investeringen dit jaar. Een jaar eerder was dit nog 8%. Dat blijkt uit de laatste conjunctuurenquête (COEN) van het CBS, VNO-NCW, MKB-Nederland, KVK en het Economisch Instituut voor de Bouw.

De afname van de bedrijfsinvesteringen valt volgens ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland onder meer te verklaren door de hard gestegen rente en mogelijk trage vergunningsverlening, zoals voor bouw en infra.

Marges onder druk

„Een andere belangrijke factor is het feit dat de marges van ondernemers nog steeds zwaar onder druk staan. Dit komt omdat veel ondernemers moeite hebben om de gestegen kosten door te berekenen in de prijzen. Dat blijkt ook weer uit deze nieuwste conjunctuurenquête. Meer dan de helft van ondernemers kan de gestegen kosten – bijvoorbeeld voor grondstoffen, energie en arbeid – niet of slechts voor een klein deel in de prijs kwijt.”

In het verlengde hiervan blijkt uit de conjunctuurenquête dat de zorgen over gestegen prijzen over de gehele linie spelen: 50% van de alle ondervraagde bedrijven maakt zich het meest zorgen over de prijsstijgingen van materialen, energie en diensten.

Ondernemersvertrouwen gestegen

Het ondernemersvertrouwen is wel gestegen, van licht negatief naar positief (6,4). Meest positief is het ondernemersvertrouwen in de bouwnijverneid. Dit komt vooral door het positieve oordeel over de orderpositie en de verwachting over het uitbreiden van het personeel.

Ondanks dat de economie wat meer op gang lijkt te komen en de orderposities stijgen, blijven de verwachtingen van ondernemers over het economische klimaat voor de komende maanden per saldo negatief. Ondernemers in de bouw zijn per saldo het meest pessimistisch in hun verwachtingen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster