Vorige

Onderzoek Jantje Beton: kwart speeltuinen gaat verdwijnen

Beeld
Jantje Beton

Uit recent onderzoek van Jantje Beton blijkt dat 27% van de georganiseerde speeltuinen de komende jaren ernstig in de problemen komt. Als de omstandigheden niet veranderen, dreigt permanente sluiting binnen nu en vijf jaar.

Jantje Beton heeft in september onderzoek gedaan naar de toekomst van de speeltuin. Het onderzoek werd afgenomen onder 700 speeltuinorganisaties, die op vrijwillige of professionele basis een speeltuin beheren. Uit de resultaten blijkt een grote zorg over de toekomst van de speeltuin. Maar liefst 27% van de speeltuinen geeft aan dat zij onder de huidige omstandigheden over vijf jaar niet meer bestaan.

Daarnaast geeft 28% aan dat zij de toekomst als zeer onzeker beschouwen. Opgeteld gaat dat over meer dan 350 beheerde speeltuinen in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat organisaties dit wijten aan een tekort aan vrijwilligers (78%), hogere kosten (50%) en werkdruk voor vrijwilligers en bestuurders (43%).

Buitenspelen essentieel

Het verdwijnen van speeltuinen heeft directe invloed op het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Ook leggen kinderen met buitenspelen een stevige basis voor een leven lang plezier in bewegen. En kinderen gaan er letterlijk beter van in hun vel zitten.

Eerder onderzoek van Jantje Beton wijst uit dat de georganiseerde speeltuin door kinderen wordt gezien als de favoriete speelplek. Het sluiten ervan vindt de organisatie onacceptabel. Zij vindt dat ook de ook de overheid een verantwoordelijkheid heeft in de vorm van een speeltuinwet.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster