Tuinbezitters in het hele land worden uitgenodigd om vier seizoenen lang een klein stukje van hun tuin te laten verwilderen. Dus: geen onkruid meer wieden, niet sproeien, bladeren laten liggen, etcetera. Dit zogenoemde citizen scienceproject met de naam De Wilde Tuin wordt georganiseerd door Tilburg University en NRC.
Wat maakt een vierkante meter – want zo groot is het stuk tuin waarom het gaat – nou uit? Verrassend veel, volgens stadsecologen. Eén betontegel minder kan al voor betere afwatering zorgen bij zware regens zoals een paar jaar terug. En niet zo strak aanharken zorgt voor voedsel, water en beschutting voor insecten en ander belangrijk leven.
Zo sluit ‘De Wilde Tuin’ aan bij „de maatschappij-brede trend om niet tégen maar mét de natuur te werken”, zeggen de initiatiefnemers. Samen met ecologen willen ze kijken wat er dan gebeurt: wat voor spannende planten, krioelende beestjes en onverwachte bloemenpracht komen de deelnemers straks tegen?
Elk seizoen eigen thema
Deelnemers gaan het wilde stukje tuin op verschillende manieren beleven. Dat doen ze met hun eigen zintuigen, en met een paar eenvoudige hulpmiddelen. Ervaringen worden vervolgens gedeeld in NRC, onder andere in de vorm van persoonlijke verhalen, foto’s en ‘harde’ gegevens over plant- en bodemleven. Daarbij krijgt elk seizoen zijn eigen thema.
Een panel van zes wetenschappers – onder wie Liesbeth Bakker van het NIOO – staat klaar om de resultaten te duiden. Zo willen de initiatiefnemers kijken of netheid echt een persoonlijke voorkeur is, of iets dat wordt ingegeven door anderen. En hoe moeilijk het is om de norm te veranderen, van ‘netjes aangeharkt’ tot ‘natuurvriendelijk’.