Vorige

Onderzoek naar ‘verborgen biodiversiteit’ in de stad

Tekst
Beeld
Shutterstock

Een consortium aan partijen onder leiding van Naturalis Biodiversity Center gaat onderzoek doen naar biodiversiteit in de stad. Vanuit de Nationale Wetenschapsagenda wordt hiervoor een bedrag van €1,9 miljoen voor beschikbaar gesteld.

Welke ‘verborgen’ organismen leven in de stad? Hoe kunnen we deze benutten om bomen beter te laten groeien, beton aantrekkelijk voor groen te maken en hittestress te meten? Gaan stadsbewoners milieubewuster handelen als ze hun tuinen wilder laten groeien en meer weten over wat er allemaal leeft?

HiddenBiodiversity project

Een breed consortium onder leiding van Michael Stech van Naturalis doet de komende vier jaar onderzoek om deze vragen te beantwoorden. Behalve Naturalis werken universiteiten, hogescholen, gemeenten, bedrijven, natuurorganisaties en andere partners samen om biodiversiteit in de stad in kaart te brengen. De naam van het onderzoeksproject is HiddenBiodiversity project.

Verborgen biodiversiteit

Stech: „Er leven honderden soorten schimmels, bacteriën, bodemdieren, mossen, korstmossen en andere kleine organismen in de stad. Het bodemleven is belangrijk voor de vegetatie, zoals bomen. Op de bomen groeien mossen en korstmossen, die wederom schuilplekken bieden voor (bodem)dieren. Maar welke soorten er precies zijn in de stad, hoe ze op elkaar inwerken en wat de invloed is van bodemverharding of hittestress, is onvoldoende bekend. Tegelijk staan steden voor de enorme opgave om groener en klimaatbestendiger te worden. Kennis over de verborgen biodiversiteit kan hierbij helpen.”

Bewustwording en waardering

HiddenBiodiversity combineert biologisch, ecologisch, materiaalkundig en psychologisch onderzoek met een breed scala aan activiteiten voor en met stadsbewoners om kennis op te doen en uit te dragen naar de maatschappij. Stech: „We zetten in op de openbare ruimte en de privé-omgeving tegelijk. Overheden en bedrijven hebben handvatten nodig om de hele biodiversiteit te kunnen bevorderen en het succes van klimaatadaptieve maatregelen te monitoren. Tegelijk willen we burgers aanzetten tot bewustwording en waardering van biodiversiteit in hun eigen leefomgeving. Op deze manier hopen we een zo groot mogelijke impact te bereiken voor een groene en soortenrijke stad.”

Gerelateerde content

Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster