Vorige

‘Een op de drie Nederlanders wil geen geld investeren in de tuin’

Beeld
Shutterstock

Een op de drie zelfstandig wonende Nederlanders zegt liever uit eten te gaan dan geld te investeren in tuin of balkon. Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard in opdracht van Stichting Steenbreek. Van alle ondervraagden heeft 41% de afgelopen drie maanden slechts maximaal een half uur in de tuin of op het balkon doorgebracht.

Opvallend genoeg zijn ouderen het minst in de tuin te vinden. Maar liefst 47% van de 60-plussers heeft de afgelopen periode maximaal een half uur in de tuin gespendeerd. Voor de jongere generaties, 39 jaar en jonger, geldt dit voor 31%. Bovendien zegt 32% van alle ondervraagden liever geld uit te geven aan uit eten gaan.

„Het is jammer dat mensen weinig tijd en aandacht besteden aan hun tuin”, zegt Roel van Dijk, directeur van Stichting Steenbreek. „Een mogelijke oorzaak hiervoor is het feit dat mensen hun tuin niet als prioriteit zien. Dit terwijl het onderhoud niet duur hoeft te zijn. Door bijvoorbeeld te kiezen voor de juiste planten die weinig onderhoud vergen, kun je je tuin gemakkelijk en goedkoop omtoveren tot een plek waar je juist kunt genieten.”

Biodiversiteit

Weinig aandacht voor de tuin lijkt ook ten koste te gaan van de biodiversiteit. Bijna een op de drie respondenten zag dit jaar namelijk weinig verschillende soorten dieren in zijn of haar buitenruimte. Jongeren (63%) zouden daarbij meer tijd willen besteden aan hun tuin dan ouderen (42%).

Van Dijk: „Door kleine aanpassingen te doen, zoals het plaatsen van een vogelhuisje en delen van de tuin wild te laten, bied je schuilplaatsen en voedsel voor insecten, kleine dieren en vogels. Een groene tuin is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar brengt ook gezelligheid in je tuin.”

Schaamte en jaloezie

Vanwege mogelijk achterstallig onderhoud lijkt het erop dat een op de zes zelfstandig wonende Nederlanders zich weleens voor hun tuin schaamt. Een kwart van alle ondervraagden is zelfs jaloers op de tuin van de buren. Vooral jongeren onder de 30 jaar generen zich het vaakst voor hun buitenruimte (27%) én zijn het vaakst jaloers op de tuin van omwonenden (47%).

Van Dijk: „Rondslingerende bladeren en wilde planten kunnen punten van ergernis zijn. Het is niet nodig je hier bezwaard over te voelen, een tuin hoeft namelijk geen biljarttafel te zijn. Iedereen kan van zijn eigen tuin een mooie plek maken, zelfs als je in de overtuiging bent geen groene vingers te hebben.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster