Onderzoeker Lucas Hulsman van Wageningen Universiteit & Research heeft de eerste Koudstaal Talent Award gewonnen. De prijs is dinsdag uitgereikt door Isabelle Diks, voorzitter van het OOGStfonds, tijdens het Future Green Cities Word Congress in Utrecht.
De Koudstaal Talent Award is vorig jaar ingesteld door het bestuur van het OOGStfonds, als hommage aan Leendert Koudstaal. Koudstaal was initiatiefnemer van het OOGStfonds en tot zijn pensioen bestuurslid. Daarnaast heeft hij zich hard gemaakt voor het belang van onderzoek naar nut en noodzaak van bomen en groen in de stad.
Nieuwe winterhardheidskaarten
Voor de eerste editie van de Koudstaal Talent Award waren vanuit vijf groene opleidingsinstituten studenten en young professionals voorgedragen. Hulsman ontving de Award voor het onderzoek wat hij heeft uitgevoerd met betrekking tot de nieuwe winterhardheidskaarten. Hiermee heeft hij een nieuw fundament gelegd waar fundamenteel onderzoek mee verder kan. Ook is het direct praktisch toepasbaar voor ontwerpers en beheerders van steden en dorpen.
De mate van winterhardheid is een essentieel criterium bij de selectie van stadsbomen. De tot nu gebruikte winterhardheidskaarten voor Europa waren gebaseerd op meteorologische data van het tijdvak 1951-1980, en door klimaatverandering niet meer up to date. Hulsman heeft met zijn studie niet alleen voor het tijdvak 1991-2020 nieuwe Europese winterhardheidskaarten gemaakt. Hij heeft op basis van de KNMI klimaatscenario’s voor Nederland ook winterhardheidskaarten gemaakt voor 2050 en 2085.
Voorspellingen 60 jaar vooruit
De jury prijst hoe Hulsman de data van 25.000 weerstations systematisch heeft gebruikt om winterhardheidskaarten te actualiseren, en om wetenschappelijk onderbouwd voorspellingen te doen met een scope tot 60 jaar vooruit. Hulsman is op vernieuwende wijze en vanuit een niet-groene invalshoek erin geslaagd om op een complex thema een voor boomkwekers, ontwerpers en groenbeheerders nieuwe standaard neer te zetten.
Alle nominaties waren volgens de jury van een zeer hoog niveau. De nominaties werden geselecteerd op een aansprekende, bijzondere, belangwekkende of innovatieve aanpak, in het studiejaar 2023-2024 uitgevoerd en met aandacht voor klimaatadaptieve vergroening van het stedelijk gebied.
Lees hier een artikel uit Tuin+Landschap 14/15, 2023 over het onderzoek naar winterhardheidskaarten.