De nieuwe Werkinstructie ‘Blootstelling aan dieselmotoremissies (DME)’ die de Nederlandse Arbeidsinspectie eind vorig jaar heeft uitgebracht, zorgt voor onrust in sectoren waar met dieselapparaten wordt gewerkt. Wat is er precies aan de hand?
Sinds lange tijd bestaat al een verbod om in binnensituaties met dieselmotoren te werken. De Arbeidsinspectie is de laatste jaren echter bezig om dit beleid ook bij werk in de buitenlucht aan te scherpen.
Vanuit de Arbeidsomstandighedenwet heeft de werkgever de verplichting om blootstelling aan kankerverwekkende stoffen te voorkomen, of zoveel mogelijk te minimaliseren. Dieselmotoremissies (DME) zijn geclassificeerd als ’genotoxisch carcinogeen’. Dat wil zeggen dat iedere mate van blootstelling gevaar voor de gezondheid met zich meebrengt. Blootstelling aan DME kan plaatsvinden bij gebruik van arbeidsmiddelen die met dieselmotoren worden aangedreven. Denk hierbij aan busjes, shovels, heftrucks, trilplaten, graafmachines, en ook generatoren en compressoren.