Vorige

Ontwerper Sarah Eberle gebruikt spaanplaat op Chelsea

Beeld
Oliver Dixon Photography

Momenteel worden de showtuinen aangelegd op de Chelsea Flower Show (CFS) die van 24 t/m 28 mei in Londen plaatsvindt. Een van de grote tuinen is ontworpen door Sarah Eberle, met negentien gouden medailles de meest gelauwerde ontwerper van de CFS. In haar tuin gebruikt ze spaanplaat van Medite Smartply voor het centrale bouwwerk.

Ontwerper Sarah Eberle, achter haar wordt hard gewerkt aan haar showtuin die van 24 t/m 28 mei op de Chelsea Flower Show is te zien. (Foto: Oliver Dixon Photography)

Maar niet op de voor de hand liggende manier. Drie weken voor de opening van de show vertelt ze aan Tuin en Landschap dat ze van het 2D-materiaal een 3D-bouwwerk maakt door een reeks spaanplaten achter elkaar te plaatsen. Ze zaagt ze in grillige vormen en samen vormen ze een sculptuur dat lijkt op de rotskliffen van Cornwall of Devon.

Afvalproduct

Toen het Ierse Medite Smartply – leverancier van diverse soorten bouwplaten voor binnen en buiten – haar benaderde, zag ze kansen. „De toepassingen van het materiaal zijn eindeloos, laat je verbeeldingskracht zijn werk doen.’’ Bovendien vindt ze het een duurzaam materiaal. „Ten eerste is het gemaakt van hout en ten tweede is het een afvalproduct. Spaanplaat wordt immers gemaakt van de restjes die niemand wil hebben.’’ Voor de sculptuur gebruikt ze Medite Tricoya Extreme, dat geschikt is voor buiten.

Zes meter hoog

Het sculptuur wordt groot, zo’n 6 m hoog. Tussen de spaanplaten komt beplanting, vooral varens en mossen, maar sommige ruimtes laat Eberle leeg. Daarnaast laat ze er water overheen stromen. „In combinatie met zonlicht levert dit mooie effecten op als je eromheen loopt.’’

Het bouwwerk van spaanplaten lijkt op de rotskliffen van Devon en Cornwall. (Illustratie: Sarah Eberle)

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster