Vorige

Oogstdriedaagse in Brabant geeft zaailingen een tweede leven

Beeld
Shutterstock

De provincie Noord-Brabant heeft de ambitie om de komende jaren flink te vergroenen. Hierbij krijgt de provincie steun van Meer Bomen Nu. Zij hebben het initiatief genomen om jonge boompjes in natuurgebieden, die ongewenst of boventallig zijn, te oogsten en naar een tijdelijke opslagplaats te brengen. Later krijgen deze boompjes een nieuwe plek.

Op 6 januari oogstte gedeputeerde Hagar Roijackers de eerste boom, wat het startsein was voor de Brabantse Oogstdriedaagse. Zo’n twintig vrijwilligers gingen aan de slag in natuurgebied De Gement in de gemeente Vught. Dit is een poldergebied waar Natuurmonumenten verhouting tegen wil gaan om zo de heide weer een kans te geven.

De vrijwilligers van Meer Bomen Nu oogstten alle berken, wilgen en populieren met de hand om te voorkomen dat de boompjes verloren gaan. Op deze manier kunnen ze een tweede leven krijgen. Zo gaan er onder andere bomen gratis naar boeren of voedselbossen. Gedurende de Oogstdriedaagse zijn op meerdere plekken in Brabant zo’n 25.000 bomen geoogst.

Serieuze uitdaging

Gedeputeerde Hagar Roijackers: „In Brabant staan we voor een serieuze uitdaging met het ontwikkelen van nieuwe natuur. En wat is het dan mooi om gebruik te maken van jonge inheemse boompjes, die door onze natuur zelf wordt voortgebracht. Ik ben blij met zo’n initiatief van Meer Bomen Nu en met alle vrijwilligers die dat mogelijk maken.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster