Vorige

Ook dit jaar verlies Royal FloraHolland

Beeld
Ron Barendse

Royal FloraHolland stevent ook dit jaar op een verlies af.  Dat tekort is mogelijk groter dan vorig jaar. In 2022 leed de veiling een verlies van €4 miljoen euro. Dit kwam onder andere door het faillissement van Floriworld en hoge energie- en loonkosten.

„2023 zal niet makkelijk zijn”, verwoordde financieel directeur David van Mechelen tijdens de persconferentie over het jaarverslag van RFH. De economische en marktomstandigheden blijven moeilijk. Van Mechelen verwacht bovendien dat de kosten voor de veiling verder stijgen. De energieprijzen dalen momenteel, maar daar heeft RFH nog geen profijt van. In 2022 was een deel van de ingekochte energie goedkope energie uit 2019 en 2020. Dit jaar is dat niet het geval.

Van Mechelen verwacht in 2023 een iets groter verlies dan in 2022. Dit komt mede door de nieuwe loonafspraken die recent met de bonden werden gemaakt. Ook spelen leverancierskosten en druk op het geproduceerde volume een rol. Van Mechelen voegde eraan toe dat RFH ondanks de verliezen doorgaat met investeren en blijft sturen op de kosten. Vorig jaar investeerde de veiling €90 miljoen. Dit jaar wordt dat meer. Investeringen betreffen onder andere Dockservices (verwerking import), het IT landschap, verdere uitbreiding Aalsmeer-Oost en logistieke middelen als karren en fust. RFH gaat na Pasen de markt op met de uitgifte van het terrein op Aalsmeer-Oost.

Stoot RFH vastgoed af?

Wat de kosten betreft wil RFH de vaste kosten verlagen. RFH heeft veel vastgoed. Ze wil de productie van gebouwen verhogen door meer volume door minder m2’s te laten gaan. Stoot RFH vastgoed af? Van Mechelen: „Dat zou kunnen. Een consequentie van dat wij meer willen produceren per m2 is dat we m2’s over hebben. Die kunnen we gebruik voor groei of afstoten.”

Een van de onderdelen van RFH die mogelijk voor verkoop in aanmerking komt is het oude gedeelte van locatie Naaldwijk tussen Dijkweg, Strijp en Burgemeester Elsenweg. „Dat loopt op zijn laatste benen. We kunnen dat slopen en verkopen of renoveren. We proberen wel met minder vierkante meters toe te komen.” RFH merkt dat er in Westland en Aalsmeer veel vraag naar ruimte is.

‘Wij hebben oude gebouwen

die we het liefst afbreken’

In Aalsmeer breidt de veiling uit. In Westland lopen gesprekken met de gemeente, laat algemeen directeur Steven van Schilfgaarde weten. De veiling hoopt met de gemeente met een gezamenlijk plan te komen dat past binnen de moderniseringsplannen van de veiling. Vorig jaar schoot provincie Zuid-Holland plannen van gemeente Westland voor Floragebied af. De provincie wil dat het gebied aan de Dijkweg de agro-logistieke bestemming houdt.

Bewogen jaar

Van Schilfgaarde: „Wij hebben oude gebouwen die we het liefst afbreken en een andere bestemming geven. Dat kan woningbouw zijn of glastuinbouw. We hebben ook Mars nog. We kijken ook hoe we dat kunnen inzetten. De gemeente komt met een plan en ook wij maken een plan. De plannen leggen we naast elkaar.”

De CEO noemt 2022 een bewogen jaar. Moeilijk en onvoorspelbaar. De veilingopbrengsten stegen met €56 miljoen naar €448 miljoen, mede als gevolg van Floriway (de samenvoeging van drie sierteeltvervoerders). Over 2022 nam de veiling voor het eerst een volledig jaar van Floriway in de cijfers mee.

Gestegen kosten leden tot een verlies van €4 miljoen. Belangrijke oorzaken voor dit verlies zijn het faillissement van Floriworld, dat RFH €5,7 miljoen kostte, en de hoge energierekening. De energierekening ging met €11 miljoen – € 8,1 miljoen naar € 19,5 miljoen – omhoog ten opzichte van 2021. Arbeid was een probleem; zowel qua kosten als beschikbaarheid. De loonkosten stegen met 23% tot € 221 miljoen. Dit kwam doordat RFF meer uitzendkrachten moest inhuren, het ziekteverzuim (7%) hoog was en door Floriway.

Ten slotte was het aantal verhandelde producten 7% lager dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs per stuk daalde met 2% naar € 0,47 (2021: € 0,48). De lagere productomzet leidde tot lagere provisieopbrengsten. Door het hogere aantal aangevoerde karren stegen echter de opbrengsten uit de logistieke afhandeling en de verhuur van emballage en karren.

Niet ontevreden over 2022

RFH beraamde een groter verlies. Dat maakt dat de directeuren niet ontevreden zijn over 2022.  Er waren twee redenen waarom het verlies beperkt was. De markt kleurde niet zo diep donkerrood als RFH voorzag. Daarnaast bespaarde RFH kosten. Dat deed ze met een programma waarmee ze werkte aan interne professionalisering, procesverbeteringen en kostenreductie. RFH bespaarde vorig jaar kosten door onder andere de vermindering van energieverbruik en de uitfasering van verouderde IT-systemen. Sinds het laatste kwartaal van 2022 is ook een tijdelijke vacaturestop van kracht voor niet-logistiek personeel.

Het jaarverslag ademt uit dat het niet lekker loopt met Floriway. De directeuren bevestigen dit. Volgens Van Mechelen vallen de gevolgen mee. Het transportbedrijf staat ‘net onder water’, het lijdt geen groot verlies. RFH schreef wel af op de goodwill van Floriway. „De start was lastiger dan voorzien omdat integratie van de drie bedrijven complexer bleek te zijn dan gedacht. Ook de marktomstandigheden zijn lastig. Er was een groot gebrek aan beschikbare chauffeurs. Bovendien liepen we een jaar vertraging op door het onderzoek van ACM.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster