Vorige

Ook tekorten aan zaad voor Duitse gebiedseigen bomen

Tekst


Deelnemers aan Zertifizierungsgemeinschaft gebietseigener Gehölze (ZgG) zien het gebrek aan zaad als een groot probleem. Kwekers die gekozen hebben om gebiedseigen bomen te kweken kunnen nu niet voldoen aan de vraag uit de markt. Dat meldt Bund deutscher Baumschulen.

Het geluid was te horen bij een digitale bijeenkomst van de ZgG waar vorige week bijna 30 kwekers aan deelnamen. ZgG zegt in een eerder stadium al hun zorgen te hebben geuit over een tekort aan zaad nadat in de afgelopen tien jaar deelstaten al onvoldoende oogstbare zaden rapporteerden. Voordeel van de tekorten is volgens ZgG dat leverbare bomen tegen een vrij hoge prijs kunnen worden verkocht.

Eerste audits

Tijdens de bijeenkomst werd ook teruggekeken op de eerste audits. In september 2021 werd deze door de Duitse accreditatie-instantie DAkkS voor het eerst bij een boomkweker in Duitsland uitgevoerd en positief beoordeeld. Inmiddels zijn zo’n 30 kwekers beoordeeld.

Tijdens de bijeenkomst uitten kwekers kritiek op het feit dat handelsbedrijven niet worden gecontroleerd. Dat zou een gesloten keten van gebiedseigen producten niet kunnen garanderen. Antwoord van onder andere DAkkS kwam er nog niet.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster