Vorige

Op Chelsea 2022 veel uitgestelde tuinen

Zo’n dertig tuinen worden er aangelegd op de komende Chelsea Flower Show in Londen. Traditiegetrouw vindt de show weer plaats in mei. Verschillende ontwerpen waren bestemd voor de edities van 2020 of 2021.

BBC-presentator Monty Don en ontwerper Charlotte Harris in The M&G Garden tijdens de Chelsea Flower Show die in 2021 van mei naar september werd verplaatst. Harris en haar collega Hugo Bugg hebben het toegepaste sortiment aangepast op deze herfsteditie. Niet iedereen koos hiervoor, waardoor er minder grote showtuinen waren te zien. (Foto: Miranda Vrolijk)

De show van 2020 ging niet door en die van 2021 werd verplaatst naar september vanwege de maatregelen rondom corona. Verschillende tuinen die voor een deze twee edities waren ontworpen, worden nu alsnog aangelegd. Onder meer the Meta Garden: Growing the Future van Joe Perkins, die oorspronkelijk voor 2020 was ontworpen. In deze tuin laat Perkins de bijzondere samenwerking zien tussen planten en schimmels in bossen.

Meer grote tuinen

In vergelijking met de septembershow van vorig jaar zullen er komend jaar twee keer zoveel grote showtuinen te zien zijn: twaalf in plaats van zes. Ook het aantal zogenoemde sanctuary gardens is bijna verdubbeld: elf tuinen tegen zes stuks in 2021. Deze 23 ontwerpen zijn onlangs bekend gemaakt door de Royal Horticultural Society (RHS). Onder de ontwerpers bekende namen als Sarah Eberle, Chris Beardshaw, Andy Sturgeon, Paul Hervey-Brookes en Kate Gould. In totaal zullen er zo’n dertig tuinen te zien zijn.

Inheems in de hoofdrol

Volgens de RHS zullen inheemse planten een belangrijke rol spelen op de 2022-show. Dit betekent veel meidoorn, hazelaar, wilde appel, haagbeuk en treurwilg. In combinatie met wilde planten als brandnetels, fluitenkruid, klaprozen en boterbloemen. Een van de ontwerpen waarin veel inheems sortiment is toegepast is A Rewilding Britain Landscape van Lulu Urquhart en Adam Hunt, met onder meer meidoorn en veldesdoorns. Zij laten een landschap zien dat is veranderd door het herintroduceren van de bever.

Nieuwe hoofdsponsor

M&G is dit jaar niet de hoofdsponsor van de show, dat is hotelketen The Newt. In tegenstelling tot M&G laat The Newt zich niet in een grote showtuin presenteren. Op de plek waar normaliter de tuin van M&G lag, wordt nu het ontwerp van Sarah Eberle aangelegd gesponsord door Medite Smartply.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster