Milieugroep Pesticides Action Network (PAN) Europe stelt dat kassen te veel emissie hebben om een uitzondering te houden bij toelating van middelen. Haar onderzoek toont grote verschillen binnen EU aan.
Opvallend is dat PAN de situatie in Nederland beschrijft op basis van veel oude rapporten (zelfs uit 1992) en besluiten van de overheid. De redelijk recent ingestelde zuiveringsplicht voor glastuinbouwbedrijven wordt zijdelings genoemd. Inmiddels zijn technieken voorhanden waarmee bedrijven 95 procent van de middelenresten kunnen verwijderen. Glastuinbouwbedrijven hebben daar individueel of collectief in geïnvesteerd, of gaan dat doen.
Tevens moet worden aangetekend dat niet duidelijk is bij welke teelten de monsters zijn genomen: sierteelt of groente. Met name in België werden hoge concentraties waargenomen bij kassen. Nederland en Duitsland laten aanzienlijk lagere concentraties zien. Voor Nederland merkt PAN op dat er veel verschillende middelen zijn gevonden die afzonderlijk aan de voorwaarden voldoen, maar opgeteld gevaarlijk kunnen zijn. Het wetenschappelijk bewijs daarvoor moet nog wel geleverd worden.
Regels kassen aanscherpen
PAN deed onderzoek naar monsters van regen- en oppervlaktewater rondom kassen in België, Nederland, Spanje en Duitsland. Ook monsters van regenwater dat in 1992 is opgevangen bij een woonhuis in Naaldwijk zijn in het onderzoek meegenomen. Uit de onderzochte monsters blijken forse verschillen in concentratie van residuen tussen landen. Een aantal middelen die het vond, is niet toegelaten. PAN raadt de Europese Commissie aan goed onderzoek te doen naar de definitie van kassen. Overheden worden opgeroepen om onderzoek te doen naar de routes waarop resten van middelen weglekken. Daar moeten zij vervolgens beleid voor toelating van middelen op aan te passen. Daarnaast vindt PAN dat strengere normen moeten worden afgesproken om het risico van stapeling van middelen op te vangen.
De milieugroep vindt dat overheden moeten concluderen dat kassen geen gesloten ruimtes zijn en daardoor geen soepele eisen verdienen bij de toelatingsprocedure van bestrijdingsmiddelen. In de eigen conclusies van het rapport lijkt dat afgezwakt. Gaat dat om alleen hightech-kassen of ook minder moderne kassen?
Dit is de link naar het rapport van PAN en haar bericht ‘het regent pesticiden uit kassen‘