De overheid moet een nationale groennorm instellen om daarmee de vergroening van de leefomgeving te versnellen. Die oproep doen tv-tuinman Lodewijk Hoekstra en adviseur stedelijk groen Joeri Meliefste. Zo blijkt uit de Groene Stad Challenge dat bijna vier miljoen Nederlanders in buurten met te weinig groen wonen.
Volgens Hoekstra en Meliefste bestaat er een beeld dat Nederland in rap tempo aan het vergroenen is dankzij acties als NK Tegelwippen, aanleg van tiny forests en groene schoolpleinen. Uit onderzoek in het kader van de Groene Stad Challenge blijkt dat dit beeld echter niet te klopt met de realiteit.
Zo is er best wel wat groen te vinden in de wijken, maar is het erg slecht verdeeld. Grote delen van Nederland, met name de oude stadswijken, blijken nog steeds in hoge mate versteend. Ook in dorpen, waar in principe genoeg ruimte is, zijn buurten waar groen vrijwel ontbreekt.
Ontbreken landelijke richtlijn
Volgens Hoekstra en Meliefste ligt de oorzaak in het ontbreken van een landelijke richtlijn die voorschrijft hoeveel groen er minimaal in een buurt zou moeten zijn. Gevolg is dat groen geen prioriteit krijgt. Daarbij hebben gemeenten vaak geen duidelijk beeld van hoe hun wijken er qua aandeel groen voor staan.
Momenteel ligt het aandeel groen in veel buurten onder de 30 m2 groen per inwoner. In totaal gaat het om 23% van Nederland, oftewel 4 miljoen Nederlanders die ‘onder de groene armoedegrens’ leven. Hoekstra en Meliefste roepen de overheid daarom op om te komen met een landelijke meetlat die voorschrijft hoeveel groen iedere inwoner ten minste tot zijn beschikking moet hebben.
Op 5 oktober vindt op Vakbeurs Openbare Ruimte een discussie plaats over een landelijke groennorm en de invulling ervan. Op 6 oktober volgt een presentatie over de ‘lessons learned’ van de eerste editie van de Groene Stad Challenge.