Diverse partijen waaronder gemeenten, waterschappen en kennisinstellingen gaan samen kijken hoe droogte in de steden kan worden aangepakt. In totaal is €3,3 miljoen beschikbaar voor plannen die bijdragen aan een toekomstbestendige aanpak van droogte.
Klimaatverandering zorgt voor toenemende droogte met uiteenlopende, schadelijke gevolgen in de gebouwde omgeving. Om de droogteproblematiek aan te pakken, is binnen het programma ‘Droogte in de Bebouwde Omgeving’ (DroBE) het project ‘Dorstige Steden’ gehonoreerd. Dit project richt zich op het ontwikkelen van kennis en plannen om stedelijke gebieden weerbaar te maken tegen droogte.
Droogte als risico
Alhoewel overheden droogte als risico erkennen, hebben weinigen zich daarop voorbereid. Gebrek aan inzicht in de stedelijke waterbalans onder droogte, de kwetsbaarheid van stedelijke watergebruikers, onduidelijkheid in rol en verantwoordelijkheid van betrokken partijen en ontbrekende handelingsperspectieven liggen hieraan ten grondslag.
Naast gemeenten, waterschappen en kennisinstellingen zijn ook betrokken Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), Stichting RIONED, Netwerk Samen Klimaatbestendig en Treeport BCT Partners.