Vorige

Pientere Tuinen gaat metingen doen in privétuin

Beeld
Shutterstock

Zes organisaties hebben het initiatief genomen voor het project Pientere Tuinen. De opzet is om data te verzamelen in privétuinen. Op basis hiervan kan meer maatwerk worden geboden met tuintips en voorlichting.

De initiatiefnemers zijn Stichting Steenbreek, Future City Foundation, WeCity, RIVM, provincie Utrecht en Van Hall Larenstein. Om de doelstelling te realiseren wil Pientere Tuinen 5000 sensoren in tuinen van bestaande en nieuwe woningen plaatsen om data te verzamelen. Hierin werkt men samen met gemeenten, lokale initiatieven en stichtingen, woningcorporaties en projectontwikkelaars.

De data worden verzameld met de bodemsensoren in de tuinen. Deze worden door het RIVM toegevoegd aan het Samen Meten dataportaal. Dit is een nationaal portaal waar burgermetingen van de fysieke leefomgeving ontsloten worden.

Gezonde leefomgeving

Naast de data van de bodemsensoren, worden ook andere databronnen geanalyseerd in het project, zoals luchtkwaliteit, weersomstandigheden, verkeersbewegingen en buurtkenmerken. Doel is om meer inzicht te krijgen in factoren die een gezonde leefomgeving beïnvloeden en zo gerichtere tuintips te kunnen geven.

„De uitgangspunten van de Pientere Tuinen sluiten uitstekend aan bij de visie van Stichting Steenbreek”, zegt directeur Roel van Dijk. „Door gebruik te maken van het verzamelen van data kunnen we uiteindelijk veel gerichter tuinbezitters aan het vergroenen te krijgen. Met de data kunnen we nog beter de urgentie duiden, want data liegen niet.”

Gedragsstrategieën

Pientere Tuinen duurt drie jaar en het doel is om in stappen naar 5000 deelnemers te groeien medio 2024. In het voorjaar van 2023 start het project met de eerste 1000 duizend deelnemers. Bij vijf scholen die hun schoolplein vergroenen, zijn nu al sensoren geplaatst om ervaring op te doen.

Vanaf de start gaat Van Hall Larenstein onderzoeken met welke gedragsstrategieën bewoners gemotiveerd kunnen worden om hun tuin te vergroenen. Het RIVM doet mee om ervaring op te doen met bodemvochtsensoren, en onderzoekt de waarde van deze sensoren voor thema’s als klimaat en gezondheid.

Aanmelden

Gemeenten kunnen zich aanmelden via de pagina waar de organisaties staan die meedoen. Voor geïnteresseerde tuineigenaren is er een aparte pagina. De officiële start van Pientere Tuinen vindt plaats in de Week van de Groene Tuin, van 4 tot en met 10 april. 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster