Vorige

Planten en Planeten: tentoonstelling over leven op planeet aarde

Beeld
Hortus Botanicus Leiden

Op 7 februari 2025 opent in de Hortus botanicus Leiden een meerjarige tentoonstelling over de geschiedenis en toekomst van het leven op planeet aarde. In Planten & Planeten maken bezoekers een reis door tijd en ruimte. Aan de hand van wetenschap, kunst en natuur ontdekken ze stapsgewijs de samenhang tussen de wereld van planten en het heelal.

Planten & Planeten is een initiatief van de Hortus botanicus Leiden en Sterrewacht Leiden, beide onderdeel van de Universiteit Leiden. De tentoonstelling opent als onderdeel van de viering van het 450-jarig bestaan van de Universiteit Leiden, met als thema ‘De tijd vooruit’. De expositie legt verbindingen tussen sterrenkunde en biologie, en tussen wetenschap en kunst. Daarbij komt ook de ontwikkeling van de astronomie aan bod, en in het bijzonder de geschiedenis van de Leidse Sterrewacht.

Oerplanten

Eén rariteitenkabinet is gewijd aan de circa 350.000 plantensoorten die de aarde kent, en het biodiverse ecosysteem dat ze samen vormen. Te zien zijn bijzondere planten en zaden uit de Hortus, zoals nog altijd levende oerplanten en het grootste plantenzaad ter wereld. Er worden reproducties van botanische tekeningen getoond van Maria Sybilla Merian (1647-1717) en hedendaagse botanische tekenaars. En er wordt vooruit gekeken: hoe zou Nederland er over honderd jaar uit zien als we de natuur leidend laten zijn bij het ontwikkelen van toekomstplannen? Bezoekers worden uitgenodigd om zelf na te denken over de keuzes die ze met het oog op de toekomst willen maken.

Grootste plantenzaad ter wereld, coco de mer.

Kunstenaars

In de tentoonstelling zijn verschillende werken van hedendaagse kunstenaars opgenomen. Van Jos Agasi is een dynamisch kunstwerk te zien waarin licht een grote rol speelt. Elspeth Diederix fotografeerde voor Planten & Planeten bijzondere bladstructuren in de kassen van de Hortus. Het veelkleurige werk Plastomorph van Driessens & Verstappen brengt koralen in beeld die microplastics uit zeewater absorberen. Koen Hauser maakte een interactieve installatie op basis van AI, waarmee bezoekers een toekomstig landschap kunnen verkennen, en Oscar Santillan liet een paar gymschoenen kunstmatig verouderen tot een miljoen jaar.

Gerelateerde content

Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster