Vorige

Planten RFH-locatie Naaldwijk begin 2024 over op orderpicken

Beeld
Arie-Frans Middelburg

Royal FloraHolland (RFH) gaat begin 2024 over op het orderpicken van planten in Naaldwijk. Het orderpicken maakt het mogelijk dat kopers zelf het bezorgmoment van klokvoorverkoop bepalen.

RFH verwerkt alle bloemen in Naaldwijk sinds zomer 2022 via orderpicken. De volgende stap is dat de veiling planten op deze nieuwe wijze verwerkt en aflevert. Momenteel legt de veiling met een leverancier de laatste hand aan het inrichten van de IT die hiervoor nodig is.

Aanvankelijk zou de veiling in Westland eind 2023 met de eerste planten overgaan. Dat wordt nu dus begin 2024. De veiling start klein. Enkele veilgroepen planten gaan over. Begin november maakt RFH bekend welke dit zijn. Het voordeel van een wat langere periode tussen de eerste veilgroepen en volledig overgaan is dat er tijd is om aanpassingen te doen, aldus RFH. Snel na de piek gaan alle veilgroepen planten over op de nieuwe manier van afleveren.

Door orderpicken krijgen kopers meer invloed op het bepalen van het aflevermoment van hun gekochte producten. Dit kan onder andere door de introductie van tijdvakken (Select Delivery). Door de dienst Select Delivery kunnen kopers zelf het bezorgmoment voor klokvoorverkoop bepalen.

De veiling ziet spreiding in de aflevering ook als de oplossing om de arbeidskrapte bij de veiling op te vangen. Het eerder en later uitleveren van bloemen en planten die via de klok verkocht worden, leiden ertoe dat de piek in de uitlevering lager wordt en RFH de distributie op orde krijgt. De veiling kan bovendien werknemers binden door ze meer uren op een dag te bieden.

Tijdvak selecteren

In mei 2022 startte de veiling in Naaldwijk met het eerder uitleveren – vanaf 5.30 uur –  van klokvoorverkoop (KVV) van bloemen. Dit heet Klokvoorverkoop Vervroegd Uitleveren. Kopers kunnen aangeven als ze (een deel van de) bloemen die ze in KVV kopen eerder willen hebben.

Uiteindelijk wil de veiling ernaar toe dat kopers vooraf, tijdens of na het aankoopproces in Floriday een tijdvak kunnen selecteren waarbinnen ze de handel geleverd willen hebben. Dit betreft niet alleen KVV, maar ook klokhandel en directe handel.

In Rijnsburg ging RFH al eerder over op het vervroegd uitleveren van bloemen en planten die klanten via KVV kopen. In Naaldwijk was dit met planten nog niet mogelijk omdat RFH de planten daar nog niet orderpickt. Als het orderpicken in Aalsmeer is uitgerold, gaat ook die locatie over op het vervroegd uitleveren – voor 8.00 uur – van KVV. Eelde ging begin 2022 geleden al over op het vervroegd uitleveren van bloemen en planten die kopers via KVV kopen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster