Vorige

Podcast over klimaatbomen

Tekst
Beeld
Shutterstock

Tuin+Landschap en De Boomkwekerij organiseerden tijdens de Nationale Klimaat Expo in Houten een paneldiscussie rond het thema Klimaatbomen. Centraal hierbij stond de vraag: Hoe zorgen we dat we vandaag de beste ­bomen aanplanten voor het ­klimaat van morgen?

Vier experts geven hun visie op dit onderwerp: Jelle Hiemstra, senior onderzoeker Bomen en Stedelijk Groen bij de WUR en Margareth Hop van Acti­folia vanuit de onderzoekskant; Leendert Koudstaal, voorzitter van de Inter­gemeentelijke Studie Groep (ISG) groen en bomen vanuit de gemeente, en Thieu Pije, adviseur bij Van den Berk vanuit de kant van de boomkwekers.

Aan de hand van stellingen wisselden de experts van gedachten over wat een goede klimaatboom is. Alle vier waren het erover eens dat dé klimaatboom niet bestaat. Veel hangt af van de groeiplek en de omstandigheden ter plekke.

Hoewel sommige inheemse bomen nu al lijden onder bijvoorbeeld zonnebrand maar ook droogte, is er ook inheems sortiment dat zich wel goed weet aan te passen. Daarnaast was er consensus over het feit dat exoten, met name uit mediterrane maar ook uit alpine gebieden, zeker kunnen worden aangeplant.

Over de stelling of je moet kiezen voor cultivars of juist voor zaailingen die goed bestand zijn tegen lokale omstandigheden, liepen de meningen enigszins uiteen. Wel was iedereen het erover eens dat je de stad niet moet volplanten met één soort zaailingen, bijvoorbeeld van esdoorn. Ook hier is het belangrijk om voor variatie te kiezen.

Luister de podcast direct via de link hierboven of via ons podcast-kanaal op Spotify.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster