Vorige

Populaties dagvlinders meer dan gehalveerd sinds 1992

Beeld
Shutterstock

Tussen 1992 en 2023 zijn de populaties van dagvlinders gemiddeld met 53% afgenomen. De vlindertrend daalde voor het negende jaar op rij, en bereikte in 2023 het laagste niveau. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en De Vlinderstichting, op basis van het meetnet vlinders.

2023 was een slecht jaar voor vlinders: de getelde aantallen waren het laagst sinds de start van het meetnet. Negen van de 53 vlindersoorten bereikten de laagste aantallen sinds 1992, waaronder zwartsprietdikkopje, klein geaderd witje, donker pimpernelblauwtje en kleine vos. Niet alleen zeldzame en kwetsbare soorten nemen sterk in aantal af, maar ook voorheen veelvoorkomende soorten als kleine vos en groot koolwitje worden steeds minder waargenomen, stelt het CBS.

Voor de citroenvlinder en grote vuurvlinder was 2023 juist een goed jaar, met de hoogste aantallen sinds 1992.

Ook halvering populaties graslandvlinders

De populatieaantallen van tien kenmerkende soorten graslandvlinders daalden in 2023 voor het eerst tot onder de helft van de aantallen in 1992. De afname van graslandvlinders verloopt sinds 2012 steeds sneller. In de Natuurherstelverordening is de graslandvlinderindex opgenomen als een van de indicatoren die aangeven hoe het gaat met de biodiversiteit van graslanden.

De aantallen argusvlinders zijn sinds 1992 in graslanden met meer dan 98% afgenomen. Daarnaast is er een langjarige achteruitgang te zien van icarusblauwtje, een (voorheen) veelvoorkomende graslandsoort. Er zijn ook vlinders die in graslanden in aantal toenemen, zoals hooibeestje en bruin dikkopje.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster