Vorige

ProRail geeft ruimte aan natuur in klimaatneutrale spoorgebouwen

Beeld
ProRail

ProRail heeft samen met Bureau Spoorbouwmeester twee architectenbureaus geselecteerd om hun gevelontwerpen voor technische gebouwen langs het spoor duurzaam en klimaatneutraal uit te werken. Het gaat om een ontwerp van bureau cepezed en om twee ontwerpen van bureau Superuse Studios. De ontwerpen zijn uitgekozen op basis van de criteria circulair, modulair, natuurinclusief, hoogwaardig vormgegeven en passend in de spooromgeving, meldt de spoorwegbeheerder.

In totaal staan er zo’n 1.500 zogeheten railgebonden gebouwen langs het spoor in Nederland, die ervoor zorgen dat het treinverkeer veilig kan rijden. ProRail wil de vernieuwing van deze gebouwen duurzaam en flexibel aanpakken, en wil dat de gebouwen een aantrekkelijk en hoogwaardig ontwerp krijgen dat goed past in de (natuurlijke) spooromgeving. Eind van dit jaar zullen eerste prototypen van de drie nieuwe ontwerpen klaar zijn.

Minimalistisch en groen

In het winnende voorstel van bureau cepezed ‘minimalistisch en groen’ is het materiaalgebruik teruggebracht tot een minimum. Het gebouw leent zich voor plantengroei en gaat op in het omliggende landschap. De gevelplanten zorgen voor verkoeling, vullen de plaatselijke ecologie aan en bieden vogels en insecten een schuil- en nestelplek. Ze vormen bovendien een natuurlijke barrière tegen graffiti. Op hoogstedelijke plekken kan het extra groen de hittestress verminderen.

Het modulaire gevelsysteem bestaat uit geüpcyclede steigerbuizen in combinatie met zonnepanelen op de dakrand. De elementen zijn vervangbaar en uitwisselbaar en heeft één gangbare productiemaat. Het regenwater wordt opgevangen met een mos-sedumdak.

Gevelplanten zorgen voor gevelplanten en bieden vogels en insecten een nestel- en schuilplek.

Restmateriaal

Het eerste winnende voorstel van Superuse is ontworpen met restmateriaal. Het ontwerp geeft vrijheid voor het verzamelen van hout in diverse maten en vormen, waarbij een simpel ontwerpprincipe zorgt voor eenheid, ritme en rust. Zo ontstaat een beeld van een wolk in het landschap. Het ruimschoots aanwezige geplatoniseerde hout, afkomstig uit Noord-Europese bossen, heeft minimale impact op het milieu en garandeert een levensduur van vijftig jaar met weinig onderhoud.

Met deze toepassing van resthout is zichtbaar hoe onregelmatige stukken een geheel vormen.

One of a Kind

Het tweede winnende ontwerp van Superuse is een stoer en vriendelijk ontwerp. Met elke contourplaat krijgt elk onderstation een eigen karakter, met bijzondere patronen en schaduw door de dag. De platen zijn restproducten uit de staalindustrie. De platen kunnen drager zijn voor groeiende planten, wat helpt om de biodiversiteit te vergroten in het gebied van het onderstation. Zo ontstaan spontane verblijfsplekken voor dieren en insecten.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster