Vorige

Provincie Limburg stimuleert voedselbossen en landschapselementen

Beeld
Sam Koster

Om het landschap verder te verbeteren, stelt de provincie Limburg subsidie beschikbaar voor mede-overheden, verenigingen en stichtingen. De subsidie kan onder andere gebruikt worden voor voedselbossen en landschapselementen.

De eerste regeling voor voedselbossen werd eind 2022 opengesteld. Inmiddels is voor deze duurzame vorm van landbouw een extra €500.000 vrijgemaakt. In voedselbossen groeien voornamelijk planten met eetbare vruchten, bonen of knollen. Ook staan er andere soorten planten die de eetbare planten ondersteunen. In de voedselbossen wordt geen gebruik gemaakt van mest en bestrijdingsmiddelen. De locaties hebben een minimale grootte van 0,5 ha.

Provincie Limburg stimuleert daarnaast ook het herstel, de aanleg en het beheer van landschapselementen. Naast houtwallen, knip- en scheerheggen en poelen komen ook lanen, graften, knotbomenrijen, houtsingels, struweelhagen en kleine historische wateren in aanmerking voor subsidie. Dit is eveneens een vervolg op de eerdere regeling, waarbij nu nog eens €450.000 extra beschikbaar is.

Limburgs landschap van grote waarde

Gedeputeerde voor het landelijk gebied, Léon Faassen, kijkt uit naar de plannen. „Voedselbossen zijn een relatief nieuw concept binnen de landbouw. Ik laat me graag positief verrassen door de resultaten van dit type duurzame initiatieven. Landschapselementen benadrukken juist het historische karakter van ons Limburg. Deze regeling werkt daarmee op twee manieren aan het Limburgse landschap dat van zo’n grote waarde voor ons is.”

De regeling is vanaf heden geopend. Aanvragen moeten vóór 1 oktober 2024 worden ingediend. Meer informatie over de subsidieregeling is te vinden op de website van Provincie Limburg.

Overzicht provinciale subsidies

Verschillende andere provincies hebben of starten binnenkort met subsidieregelingen voor aanplant van nieuw bos en landschapselementen. Op de website van Bosgroepen staat een overzicht per provincie binnen het werkgebied van Bosgroep Midden Nederland.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster