Vorige

Provincie Utrecht lanceert Duurzame Daken Kansenkaart

Beeld
Shutterstock

In de provincie Utrecht is ongeveer 3.500 ha van de daken onbenut. Deze lege plekken bieden kansen voor duurzame energie, bewatering en meer biodiversiteit. Omdat niet veel mensen en bedrijven weten of hun dak geschikt is voor de aanleg van zonnepanelen of beplanting, introduceert provincie Utrecht de Duurzame Daken Kansenkaart.

De Duurzame Daken Kansenkaart is ontwikkeld door Stichting Rooftop Revolution en moet mensen helpen om gebruik te maken van de lege plekken op hun dak. Op de kaart staat per dak met kleuren aangegeven welke mogelijkheden er zijn. De kleur groen geeft aan dat een dak geschikt is voor planten. Geel staat voor zonnepanelen en blauw geeft aan dat water kan worden opgevangen en vastgehouden.

Om per dak advies te kunnen geven, heeft de provincie informatie over de helling van het dak, de ligging van het pand, het bouwjaar en de eventuele monumentale status met elkaar gecombineerd. En hoewel de kansenkaart gemaakt is op basis van actuele data, moet per dak een constructieberekening gemaakt worden om zeker te weten dat een dak stevig genoeg is.

Slim nadenken over onbenutte ruimtes

Gedeputeerde Mirjam Sterk (Natuur en Landbouw) hoopt dat inwoners en bedrijven met deze tool de lege plekken op daken gaan benutten.

„Het klimaat verandert en de biodiversiteit neemt af. Daar willen en moeten we verandering in brengen. Bijvoorbeeld door de aanleg van zonnepanelen, door meer groen aan onze provincie toe te voegen en door water vast te houden. Maar tegelijkertijd is de ruimte in onze provincie schaars. Daarom moeten we slim nadenken en gebruikmaken van de ruimte die al beschikbaar is. Al die onbenutte daken bieden een prachtkans! We hopen dan ook dat inwoners, bedrijven, scholen en zorginstellingen ons willen helpen bij het inrichten van die daken en we zo beter kunnen inspelen op het veranderende klimaat.”

Subsidies

Vanuit de provincie Utrecht zijn verschillende subsidies beschikbaar voor onder andere het aanleggen van een biodivers dak of om een dakconstructie te versterken voor de aanleg van zonnepanelen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Duurzame Daken Kansenkaart.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster