Vorige

Provincie Utrecht ontvangt ruim vier ton Europese subsidie voor klimaatadaptatie

Beeld
Shutterstock

De Europese Unie heeft een bedrag van €402.000 toegekend aan de provincie Utrecht. Het geld is bestemd voor de aanpak van klimaatadaptatie. De provincie wil namelijk wateroverlast en hittestress zoveel mogelijk voorkomen. Deze subsidie draagt volgens hen bij aan het realiseren van deze ambities.

Met het geld gaat provincie Utrecht investeren in aanpassingen voor het realiseren van een klimaatbestendig en waterveilige regio. De provincie vindt het belangrijk dat woningen, kantoren en infrastructuur anders aangelegd worden, door bijvoorbeeld meer groen in verstedelijkte gebieden aan te planten. Groen vormt namelijk een natuurlijke waterberging bij hevige regenbuien en zorgt voor verkoeling op hete dagen.

Provincie Utrecht heeft als doel om in 2050 klimaatbestendig en waterveilig te zijn. In het programma ‘Klimaatadaptatie‘ heeft de provincie de ambities en de te nemen stappen voor de komende vier jaar uitgewerkt. De provincie had al €5,4 miljoen euro tot eind 2023 voor het programma beschikbaar gesteld. Daar komt nu de €402.000 ook nog bij.

subsidie Utrecht
Groen vormt een natuurlijke waterberging bij hevige regenbuien en zorgt voor verkoeling op hete dagen.

Europees subsidieprogramma

De vier ton komt uit een Europees subsidieprogramma met de naam ‘LIFE-IP’. Dit programma draagt bij aan het realiseren van het Europese milieu-, energie- en klimaatbeleid. Het door Nederland ingediende voorstel heeft tot doel bij te dragen aan de uitvoering van de de Nationale klimaatadaptatiestrategie, zowel op nationaal niveau als in de regio. Er is in totaal €10 miljoen verdeeld onder Rijk, provincies, waterschappen, gemeenten, GGD’s en LTO Noord. Daarnaast hebben Utrechtse waterschappen geld toegekend gekregen. De regio Utrecht, die op het gebied van klimaatadaptatie samenwerkt in de werkregio Water en Klimaat, krijgt zo gezamenlijk ruim €1 miljoen. 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster