Vorige

Quality Plants Europe failliet

Tekst

Op 17 februari is Quality Plants Europe failliet verklaard. Het bedrijf werd 1 januari 2021 gestart door Hulst Tuinplanten in samenwerking met Phalaenopsis-kwekerij De Vreede Holland.

Quality Plants Europe richtte zich vanuit een locatie in Bergschenhoek op het winkelklaar-verpakken van planten voor internationale retailers. „Onze afnemers hebben zelf geen tijd of het werk past niet binnen hun bedrijf. Veel van hen zijn er niet op ingericht om producten aan te leveren op een manier zoals een retailer het wil hebben”, zei toenmalig directeur Arie Stolk in het voorjaar van 2021. In oktober 2021 vertrok hij als directeur van Quality Plants Europe. Hij is opgevolgd door Joyce Verdijk.

Richard le Grand, advocaat van Windt Le Grand Leeuwenburgh Advocaten en curator in deze zaak, zegt dat door het bestuur van Quality Plants Europe op 14 februari surséance van betaling is aangevraagd, waarna dit op 17 februari is omgezet in een faillissement.

Oorzakenonderzoek

Over de oorzaken van het faillissement zegt Le Grand: „Ik weet niet of het vooral met kosten of met afzet te maken heeft. Ik ben pas kort bij dit dossier betrokken om iets over de oorzaken te kunnen zeggen. Een van de eerste activiteiten die nu worden opgepakt is een oorzakenonderzoek en dat kost tijd.”

Daarnaast onderzoekt hij de mogelijkheden voor een doorstart. „Ik trek hierin mijn eigen plan, dat staat los van eventuele wensen van de aandeelhouders met betrekking tot een doorstart.” Bij Quality Plants Europe werken 16 mensen en het bedrijf is volgens Le Grand nog ten dele operationeel.

Het failliete Quality Plants Europe is volgens de curator het enige bedrijf dat bij dit faillissement betrokken is. „Maar in algemene zin kan je zeggen dat een faillissement ook gevolgen kan hebben voor de aandeelhouders, maar ik heb geen idee of dat hier ook het geval is.”

De locatie van Quality Plants Europe in Bergschenhoek. (Foto: Ron Barendse)

Kweker Dennis de Jong, aandeelhouder en initiatiefnemer van Quality Plants Europe, verwijst voor informatie naar directeur Verdijk. Zij verwijst op haar beurt naar Le Grand.

Twee partijen

Een van de partijen in Quality Plants Europe is Hulst Tuinplanten uit Hazerswoude-dorp van eigenaar Dennis de Jong. Het bedrijf kweekt op 12 ha onder ander coniferen, Buxus, Ilex crenata Luxus en Picea glauca ’Conica’ en werkt de laatste jaren onder de naam Quality Green Plants. De andere partij is De Vreede Holland, dit bedrijf kweekt in 12 ha kas Phalaenopsis. Samen richtte zij op 1 januari 2021 Quality Plants Europe op.

Lees hier een reportage over Quality Plants Europe in de Boomkwekerij 7 2021.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster