Vorige

Rabobank: Boomteelt heeft goed vooruitzicht

Beeld
Ron Barendse

De boomteelt heeft een stabiel, goed vooruitzicht. Dat zegt Rabobank in haar laatste Rabo-tuinbouwupdate.

De tuinbouw heeft volgens de Rabobank in 2023 tot nu toe een goed jaar achter de rug. De bedrijven staan er financieel gemiddeld in alle sectoren goed voor. Ondernemers maken zich wel zorgen over kostenstijgingen die er binnenkort aankomen.

Boomteelt is stabiel

De boomteelt heeft volgens de Rabobank een stabiel, goed vooruitzicht. Vooral de deelsectoren die verkopen op de institutionele markt (bos- en haagplantsoen, laanbomen) doen het goed. Op bedrijven met afzet op de particuliere markt (sierheesters, rozen) is het net wat minder. Zij lijken meer geraakt te worden door een lager besteedbaar inkomen van consumenten.

Sierteelt doet het minder, marktevenwicht phalaenopsis verbeterd

De sierteelt onder glas doet het duidelijk minder dan de glasgroenten. De prijzen in de (warme) zomermaanden waren lager dan in 2021 en 2022 door minder vraag uit belangrijke markten als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het is afwachten hoe de vraag met Kerstmis en Valentijnsdag zich ontwikkelt.

In de potplanten lijkt het aanbod van phalaenopsis na de sanering van het areaal beter aan te sluiten bij de vraag. Het marktevenwicht is flink verbeterd. Bij andere potplanten ligt er wel druk op de prijs doordat de consument deze zomer minder kocht.

Energiebesparingsplicht raakt glastuinbouw én opengrondstuinbouw

Vanaf 2023 geldt voor locaties van bedrijven en instellingen met een gebruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar (of een equivalent daarvan) de energiebesparingsplicht. De energiebesparende maatregelen die deze bedrijven moeten nemen, hebben een terugverdientijd van vijf jaar of minder. In 2027 wordt die tijd veranderd naar zeven jaar of minder.

Lees hier de hele Rabo-tuinbouwupdate.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster