Vorige

Rabobank voorziet krimp sector

Beeld
Hortipoint

Een krimp van 1,3 procent van de land- en tuinbouwsector. Dat voorziet de Rabobank over 2023 op basis van de afgelopen kwartaalcijfers. In het tweede kwartaal kromp de landbouw met 4,1 procent. De industrie nam met 0,3 procent af.

Voor de boomkwekerij verwachten de Rabobank een verdere stabilisatie na jaren van aanhoudende groei. Voor de bloembollen verwachten de Rabobank in 2024 een beperkte plus vanwege een gezonde mondiale marktvraag naar Hollandse bloembollen. Dit heeft de sector volgens de bank ook nodig, omdat een moeizamer groeiseizoen zorgde voor gemiddeld lagere producties.

De prijzen van zowel vruchtgroenten als bloemen en planten uit de kas zijn de afgelopen jaren gestegen. Hiermee kunnen de meeste bedrijven de toegenomen kosten voor arbeid, teelt en energie afdekken. De consumentenvraag is stabiel en verandert naar verwachting ook komend jaar niet substantieel. Daarom verwachten de bank een gezond bedrijfsresultaat. 

Vanwege de wisselvallige weersomstandigheden in het groeiseizoen gaat de bank dat er van uit de oogstvolumes ook in de akkerbouw onder het gemiddelde liggen. De prijsvorming van diverse akkerbouwproducten is bovengemiddeld en kunnen ondernemers de gestegen kosten verrekenen. De verwachte omzetten liggen op een vergelijkbaar niveau als in 2022 dat ook een jaar was van bovengemiddelde omzetten. Al met al resulteren deze factoren naar verwachting van de bank tot redelijke tot goede bedrijfsresultaten voor de akkerbouwers.

Overige sectoren

De hardfruitteelt kan misschien profiteren van de matige Europese appel- en perenoogst van dit najaar, hoopt de bank. Aangezien deze deels in 2024 uit de koeling wordt verkocht, ontstaat zicht op een kleine plus na het moeilijke afzetseizoen 2023. De prijzen van basiszuivelproducten zijn gestabiliseerd en een lichte daling wordt verwacht, de zuivelmarkt is in balans. De meeste melkveebedrijven in Nederland draaien volgens de bank met de huidige prijsvorming break-even. De bank voorziet dus geen grote marges. In de kalverenhouderij zijn de marges krap geworden, hoewel een goede eerste helft van 2023. De marktverwachting in de varkenshouderij is postief, ondanks dalende melkprijzen. De gemiddelde vleesprijs over de eerste zeven maanden van 2023 ligt ruim wel 40 procent hoger dan in 2022. Eierprijzen waren historisch hoog in de eerste helft van het jaar, zag de bank. Hoewel de prijs nu lager ligt, zijn de voerprijzen ook nog laag. Dat zorgt voor een positief beeld. In de vleeskuikens liggen de marges nog steeds boven het langjarig gemiddelde en de verwachting van de bank is dat de markt de rest van dit jaar goed blijft.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster