Het zogeheten Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) is van tafel. De provincies mogen de natuur- en stikstofplannen die het vorige kabinet verplicht stelde, van de huidige regering schrappen.
Het vorige kabinet trok 25 miljard euro uit voor het uitvoeren van de plannen. Dit Transitiefonds wil de regering schrappen, bleek al in mei uit het hoofdlijnenakkoord. In augustus volgde uitstel van de deadline en nu verdwijnt het hele programma waarmee provincies de biodiversiteit en natuur- en waterkwaliteit verbeteren.
Over uiterlijk twee weken, bij de presentatie van het regeerprogramma of bij Prinsjesdag moet duidelijk zijn hoe Nederland de Europese natuur- en stikstofeisen oppakt. De plannen zijn in 2023 al gemaakt door de provincies en lagen ter beoordeling bij de overheid of waren al gestart.
Het Interprovinciaal Overleg (IPO) stuurde vorige week nog een brief namens de provincies naar de Tweede Kamercommissie om aan te geven hoe belangrijk de doorgang van de plannen is.
Kritiek
De Tweede Kamercommissie Landbouw besprak het stikstofdossier vandaag (4 september). Van zowel de oppositie als de coalitiepartijen kwam het schrappen van het programma op kritiek op minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) te staan.
Zo haalde Kamerlid Harm Holman van regeringspartij NSC aan dat het NPLG volgens hem een wezenlijk onderdeel was van het behalen van de natuur- en waterdoelen.
Centrale vraag was hoe het kabinet de stikstofdoelen wél denkt te halen. Dat kon Wiersma nog niet zeggen en ze verwees naar Prinsjesdag. Wel denkt ze dat met het schrappen van het NPLG het vertrouwen van de agrariërs herstelt.
Koffiedik kijken
De voorzitter van LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen, Erik Stuurbrink, is verrast door het schrappen van het NPLG. Wat er nu gebeurt is ook voor hem nog koffiedik kijken.
Stuurbrink heeft hoge verwachtingen van Prinsjesdag. „Want hoe gaat het nu verder? Waar gaat het kabinet nu wel in investeren? Worden de goede zaken uit het NPLG behouden, kunnen we zaken terugdraaien of anders bekijken?”
Bossenstrategie
Eén van de aspecten van het NPLG die raakte aan de sector, waren de bufferstroken in beekdalen. Stuurbrink: „Misschien komt er nu ander beleid en worden de bufferstroken anders bekeken.” Wel wijst hij erop dat er aan Europese wet- en regelgeving niks verandert en dat de Kaderrichtlijn Water in stand blijft.
Ook aan de Bossenstrategie, waarvan de doelen onderdeel waren van het NPLG, zal de sector verder werken, stelt Stuurbrink: „De Bossenstrategie gaat door.”