Vorige

Relatie kunst, mens en natuur centraal op buitenplaats Kasteel Wijlre

Beeld
Elspeth Diederix en Lou-Lou van Staveren

Van 13 maart tot 25 augustus staat op buitenplaats Kasteel Wijlre de relatie tussen kunst, mens en natuur centraal. Kunstenaars Elspeth Diederix, Lou-Lou van Staaveren en Gert Robijns onderzoeken in hun tentoonstellingen vanuit verschillende artistieke richtingen het landschap en de flora op en rond de buitenplaats. Van herbaria naar vormsnoei tot een nomadische installatie van parachutestof.

Fotograaf en tuinontwerper Elspeth Diederix toont nieuw werk dat zij speciaal voor de buitenplaats ontwikkelde. De afgelopen twee jaar raakte Diederix gefascineerd door de planten, bloemen en grassen die groeien en bloeien op de ‘wilde’ velden rondom de buitenplaats. Een totaalinstallatie combineert uitvergrote details van grassen, bloemen en kruiden op wandvullend formaat met kleinere fotografische werken. Ook toont zij door haarzelf ontwikkelde herbaria met gedroogde planten, grassen en bloemen.

Vormsnoei

In het Koetshuis is een gerelateerde dubbel-solopresentatie te zien van Lou-Lou van Staaveren en Gert Robijns. Van Staaveren is net als Diederix hoofdzakelijk actief als fotograaf en deelt de voorliefde voor tuinen en tuinieren. Haar recente werk zoomt in op de cultivering van tuinontwerp in de zogenaamde ‘vormsnoei’, een tijdens de barok populair geworden sculpturale benadering van plantensnoei die ook op de buitenplaats voorkomt en verbonden is met historische opvattingen over de relatie mens-natuur.

Lou-Lou van Staaveren, Marqueyssac (2021), geplexificeerde print, 150 x 100 cm.

Regionaal landschapsonderzoek

Vragen over de relatie tussen de mens en de natuur, en de impact van ons handelen op de biodiversiteit en het landschap, staan centraal in het RE___GIO-project van de Belgische kunstenaar Gert Robijns. Zijn landschapsonderzoek RE___GIO richt zich op het veranderende landschap van de Euregio Maas-Rijn, waar Wijlre middenin ligt. Met zijn nomadische installatie ‘Reset Mobile’, een van parachutestof gemaakte landmarkering die kan worden geïnstalleerd als tent, bezocht Robijns in de zomer en herfst van 2023 locaties in de regio waar de impact van menselijk ingrijpen in het landschap voor spanning zorgt.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster