Vorige

Rhododendron ’Grifie’ bezoekersfavoriet Plantarium/Groen-Direkt

Beeld
Ketura Sikken

Rhododendron ’Grifie’ van kweker en veredelaar Luc Block uit België is door het publiek gekozen tot favoriet van de voorjaarseditie van Plantarium/Groen-Direkt. „Dat is wel heel mooi als je die prijs wint voor je eerste veredelingsproduct”, aldus Block.

Kweker Luc Block samen met beursdirecteur Linda Hoogendoorn bij de Rhododendron ’Grifie’

„Aan het eind van de eerste dag was de trend al zichtbaar”, aldus Linda Hoogendoorn-Veelenturf, directeur Plantarium/Groen-Direkt. „Tellen van de ballen was niet nodig, het is overduidelijk dat de Rhododendron ’Grifie’ de meeste stemmers op haar hand wist te krijgen.”

Voor kweker, veredelaar en inzender Luc Block was het een grote verrassing. „Zoiets verwacht je niet als je als kweker besluit om je ook op de veredeling te storten.” Block vindt zichzelf vooral kweker, het veredelen is een zijspoor dat hij ruim tien jaar geleden heeft ingezet om zijn toekomst veilig te stellen. „Ik zie dat steeds meer grote bedrijven kans zien om exclusief het recht te krijgen bepaalde noviteiten te mogen kweken en vermarkten. Maar ook ik wil goede en mooie soorten kunnen kweken en leveren. Op een dag heb ik besloten dat eigen soorten veredelen de oplossing is om die mogelijkheid veilig te stellen.”

Rhododendron ’Grifie’, vernoemd naar zijn dochters Griet en Fien, is een product uit de eerste kruising die de kweker tien jaar geleden maakte. De reden dat Block deze plant selecteerde was het bloeitijdstip maar nog meer de bloemkleur en de presentatie van de bloemen. „Het blad vormt een krans onder iedere bloemtros, waardoor de bloemen lijken te worden getild of gepresenteerd.” De plant bloeit rond begin maart, en is daarmee een vroege bloeier. Met voortrekken is de plant eenvoudig voor Chinees nieuwjaar bloeiend op de markt aan te bieden, een belangrijke eis van de kweker bij de selectie. Winterhardheid is volgens de kweker goed te noemen, evenals de plantgezondheid.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster