Vorige

RHP onderzoekt residuen in grondstoffen

RHP wil op onderbouwde wijze normen ontwikkelen voor residuen in substraatgrondstoffen. Wat doet een residu met een gewas als het in het substraat zit? Daar wil RHP dit jaar eerst goed zicht op krijgen met aanvullende plantresponstesten in een specifiek onderzoeksproject.

De substraatsector maakt in toenemende mate gebruik van hernieuwbare grondstoffen en reststromen. Deze grondstoffen kunnen als gevolg van (teelt)activiteiten residuen bevatten. RHP wil de komende jaren een helder kader voor de beoordeling en communicatie van residuen opstellen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende groepen chemische middelen: enerzijds insecticiden, biociden en fungiciden en anderzijds herbiciden en groeiregulatoren.

In de afgelopen jaren zijn geen (teelt)problemen ervaren met residuen van insecticiden, biociden en fungiciden in de niveaus zoals aangetroffen. Maar deze stoffen kunnen wel door planten worden opgenomen en mogelijk zorgen voor gehaltes die de MRL (Maximum Residu Limiet) voor consumptiegewassen overschrijden. RHP wil met de aangesloten, gecertificeerde bedrijven vaststellen welke residuen in substraatgrondstoffen en substraataddities voorkomen en toetsen in welke mate deze weer door gewassen worden opgenomen. Op basis hiervan kunnen er ook MRL-waarden voor substraatgrondstoffen worden opgesteld.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster