Vorige

Rijkswaterstaat verwijdert zieke essen langs snelwegen

Beeld
Peter Bennink

Rijkswaterstaat verwijdert vanwege verkeersveiligheid van 13 oktober 2023 tot 15 maart 2024 zieke en dode bomen langs de A1, A2, A12, A27 en A28 ter hoogte Amersfoort, Blaricum, Bodegraven-Reeuwijk, Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Eemnes, Houten, Leusden, Nieuwegein, Nijkerk, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Vijfheerenlanden, West Betuwe, Woerden, IJsselstein en Zeist.

De bomen verkeren in dusdanig slechte conditie dat ze een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid, aldus Rijkswaterstaat. Het gaat hierbij voornamelijk om essen die zijn aangetast door de essentaksterfte. Ze bevatten veel dood hout wat het risico op omvallen en afgebroken takken op de snelwegen verhoogt.

Verkeershinder verwijderen zieke en dode bomen

De werkzaamheden vinden zowel overdag als in de avond/nacht plaats. Bij de avond/nachtelijke werkzaamheden kunnen rijstroken, op- en afritten en verbindingswegen worden afgesloten. Weggebruikers moeten daarom rekening houden met omleidingen en extra reistijd van maximaal 30 minuten.

Herbeplanting

Binnen uiterlijk 3 jaar na het verwijderen van de bomen worden nieuwe bomen gepland. Er worden verschillende soorten nieuwe bomen geplant om zo de kans op mogelijke ziektes te verminderen. Herbeplanting vindt op dezelfde locatie plaats waar de bomen zijn verwijderd. Lukt dat niet, dan wordt naar alternatieve locatie in de nabije omgeving gezocht.

Klik hier voor meer informatie over de werkzaamheden.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster