Hoe kunnen we monumentale bomen beter beschermen in Nederland? Die vraag stond centraal in een onderzoek dat Terra Nostra, kennisatelier voor boom en bodem, in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de Bomenstichting heeft uitgevoerd. De resultaten en aanbevelingen werden donderdag 19 december bij de RCE in Amersfoort gepresenteerd en overhandigd aan Nicole Boeijink van de Bomenstichting en Arjan de Zeeuw, directeur kennis & advies van de RCE.
In veel gevallen gaat het bij monumentale bomen om bomen met een hoge leeftijd gecombineerd met een bijzondere schoonheid of zeldzaamheidswaarde. Of om bomen met een beeldbepalende functie voor de omgeving. Er staan 15.000 bomen geregistreerd in het Landelijk Register van Monumentale Bomen die ouder zijn dan 80 jaar.
Monumentale bomen hebben een grote betekenis voor de kwaliteit van de leefomgeving, maar zijn tegelijk kwetsbaar. Soms moeten ze wijken voor stedenbouwkundige ontwikkelingen of nieuwe infrastructuur. Maar ook zaken als klimaatverandering, bodemverstoringen en onwetendheid kunnen zorgen voor verlies aan monumentale bomen.