Vorige

Roobeek Group en Iribov grijpen naast Tuinbouw Ondernemersprijs 2024

Tekst
Beeld
Tuinbouw Ondernemersprijs

Stolk Brothers is de winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2024. Broers David en Pieter Stolk zetten als vierde generatie krachtig in op continuïteit, 100% biologische gewasbescherming en veenvrij telen. Roobeek Group en Iribov waren eveneens genomineerd maar grepen naast de prijs.

Stolk Brothers is een moderne anthuriumkwekerij gevestigd in Bergschenhoek. Het is een familiebedrijf dat bijna 100 jaar bestaat en exclusieve anthuriums belevert in het topsegment. Volgens de jury toont Stolk Brothers lef door vroege implementatie van veenvrij uitleveren en heeft het bedrijf verschillende biologische toepassingen in de teelt geïmplementeerd. Door recente investeringen is de bedrijfsstructuur klaargemaakt voor aansluiting op collectieve duurzame warmte. Middels biodiversiteitsproeven rond de kas wordt nieuwe kennis ontwikkeld en de omgeving betrokken. 

Lees hier wat de jury zegt over de andere genomineerden: Roobeek Group en Iribov.

David en Pieter Stolk


Oesterzwammerij wint de Themaprijs ‘Circulair Ondernemen’. 

De Oesterzwammerij is een circulaire kwekerij in Bloemendaal en teelt oesterzwammen – als alternatief voor vlees – op koffieprut. Met hun nieuwe vorm van tuinbouw sluit het kringlopen en benut het blijvend stromen die anders als afval worden bestempeld. 

Volgens de jury laat de Oesterzwammerij zien dat het bij circulair om een transitie en een andere manier van denken gaat: een meerwaarde halen uit reststromen en deze weer als grondstof te gebruiken voor hogere waarde.

Eén van de eerste circulaire sectoren

Pieter (midden) en David Stolk kregen de Tuinbouw Ondernemersprijs 2024 uitgereik uit handen van ex-astronaut André Kuipers. In zijn keynote speech stelde André Kuipers dat de tuinbouw een inspiratiebron is voor andere sectoren. Hij vergelijkt de aarde met een ruimteschip, als een geïsoleerd gegeven met een gesloten kringloop waarin grondstoffen hun waarde niet verliezen. ‘Als we daarin hernieuwbare energie inzetten, spreek je van een circulair systeem dat onuitputbaar is. De tuinbouwsector maakt hier al enorme stappen in en zal als een van de eerste sectoren circulair zijn.’ 

Pieter (midden) en David Stolk kregen de Tuinbouw Ondernemersprijs 2024 uitgereikt uit handen van ex-astronaut André Kuipers.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster