Vorige

Rooftop Awards voor garagedaktuin en particuliere daktuin met kas

Beeld
Rooftop Revolution en Sebastian van Damme

Op het Rooftop Symposium, donderdag 14 september in het Inspyrium in Cuijk, zijn de Rooftop Awards uitgereikt. In de categorie zakelijk won Delva Landscape Architecture & Urbanism voor het garagedak van het Boogaardplein in Rijswijk. Het publiek koos de daktuin van Willem Jakobs uit Arnhem als winnaar in de particuliere categorie.

Stichting Rooftop Revolution, die het symposium jaarlijks organiseert, wil met de prijzen meer groene en multifunctionele daken promoten. Juryvoorzitter Dirk Ebben van Boomkwekerij Ebben overhandigde de awards aan de winnaars. Het garagedak van het Bogaardplein in Rijswijk is een ontwerp van Delva Landscape Architecture & Urbanism. De juryleden vinden de uitvoering zo goed dat zij het bijna niet als dak beschouwen. „Het geheel is mooi geïntegreerd in de omgeving, toegankelijk voor publiek en heeft een interessante inbedding van mobiliteit.” Daarnaast prijst de jury de rol van de gemeente Rijswijk, omdat zij lef en doorzettingsvermogen heeft getoond door vol in te zetten op klimaatadaptatie, biodiversiteit en sociale verbinding in plaats van financiële overwegingen leidend te laten zijn. Ebben: „Het is een noemenswaardig en mooi initiatief vanuit de gemeente Rijswijk. Een startschot voor de toekomst waarbij de gemeente het goede voorbeeld geeft een toekomstbestendige ruimte te realiseren waarin mens en natuur samensmelten.”

Winnaar Rooftop Award 2023 in de categorie zakelijk is het dak op het Bogaardplein in Rijswijk (foto: Sebastian van Damme).

Publieksfavoriet in Arnhem

De winnaar in de categorie particuliere daken werd bepaald door het publiek. Alle aanwezigen konden via hun mobiel live stemmen op hun favoriet. Willem Jakobs uit Arnhem werd gekozen tot winnaar. Het dak samen met kas voegen een extra verblijfsruimte toe aan het huis met schaduw door de zonnepanelen en veel groen voor de nodige rust. Jakobs: „Naast dat ik er elke dag kan zitten en kan genieten van het groen, is mijn huis ook in waarde gestegen. Ik raad ook daarom iedereen aan zijn of haar dak te vergroenen.”

De daktuin met kas in Arnhem van Willem Jakobs won de award in de categorie particuliere daken.

Jury en nominaties

De juryleden Dirk Ebben van Boomkwekerij Ebben (voorzitter), Hannelore Akkermans  van Pakt Antwerpen en Victor Dijkshoorn van Vic Landscapes, kozen zes finalisten. Esthetiek lijkt het meeste aandacht te krijgen bij de genomineerden. Op publieke toegankelijkheid en circulair en biobased materiaalgebruik scoorden de genomineerden helaas wat minder, aldus de jury.

De overige genomineerden in de categorie zakelijk waren:

  • De Bogerd Uden, ingezonden door Semper Green
  • Jonas Amsterdam, ingezonden door Orange Architects
  • Multifunctioneel dak Zoetermeer, ingezonden door gemeente Zoetermeer
  • Roef Eindhoven, ingezonden door Roef

In de particuliere categorie waren ook genomineerd:

  • TU terrein Amsterdam, ingezonden door Groencommissie TU terrein
  • Groendak Naarden, Jeroen de Leeuw.
De winnaars en juryleden bij elkaar, v.l.n.r.: Victor Dijkshoorn van VIC Landscapes (jury), Dirk Ebben van Boomkwekerij Ebben (juryvoorzitter) en Hannelore Akkermans van Pakt Antwerpen (jury), Felix Sens, Tom van Boekel en Roy Straathof van Delva Landscape Architecture & Urbanism en Suze Gehem (oprichter Rooftop Revolution/CEO DE Groene Grachten).

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster