Vorige

Rootz plant proefvelden voor project bufferstroken

Tekst
Beeld
Shutterstock

Woensdag 20 maart worden langs een waterloop op het terrein van Business Centre Treeport 5.420 bomen geplant. Deze vormen samen het proefveld ’Doorbraak Agroforestry Bufferstroken’.

Het onderzoek richt zich op alternatieve benaderingen van de sinds vorig jaar geldende bufferstroken. De projectgroepen werken samen onder de vlag van kennis- en innovatiecentrum Rootz.

In het proefveld wordt onderzocht hoe afstroomwater gezuiverd kan worden door middel van verschillende beplantingen op stroken van 25 m breed. In dit project is elk van de onderzochte stroken 20 m breed. Tussen elk van de onderzochte stroken ligt een controlevak van 20 m om de proefopstellingen van elkaar te scheiden.

Afstudeeropdracht

Het onderzoek vindt zijn oorsprong in de afstudeeropdracht van twee Zundertse oud-studenten Krijn Overbeeke en Mart de Bie van de HAS-opleiding Tuin- en Akkerbouw. Zij ontdekten, samen met hun klasgenoot Marijn Wolters, dat verstopt in het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (7e APN) wordt gesproken van bufferstroken tot 250 m breed.

Smallere stroken

De Bie, Overbeeke en Wolters formuleren in hun onderzoek drie alternatieve, multifunctionele invullingen voor bufferstroken, waarbij deze steeds beplant worden. Het idee hierachter is dat dit effectiever is dan de huidige aangehouden lege bufferstroken. Zo kan mogelijk met smallere stroken volstaan worden.

Multifunctioneel

De invulling van de bufferstroken heet ’multifunctioneel’, omdat in de geformuleerde scenario’s bufferstroken worden ingevuld met agroforestry; vezelgewassen of productiegewassen. Het onderzoek richt zich zodoende ook op de groeiresultaten van met name de vezelgewassen die als bron kunnen dienen voor biobased productieketens.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster