Royal FloraHolland en de vakbonden gaan vanmiddag – vrijdag 24 februari – alsnog om tafel om verder te praten over de nieuwe cao voor de veilingmedewerkers. CNV en FNV hebben het ultimatum opgeschort tot dinsdag 28 februari.
Aanvankelijk zou het ultimatum dat de bonden aan Royal FloraHolland gesteld hadden vandaag (vrijdag 24 februari) aflopen. Gistermiddag kregen de bonden de uitnodiging van de veiling om te praten over de nieuwe cao. Na overleg met hun kaderleden hebben de bonden de uitnodiging geaccepteerd. Acties zijn nog niet van de baan, ze zijn opgeschort tot dinsdag 28 februari. „Wij gaan ons uiterste best doen om samen met onze onderhandelingsdelegatie alsnog tot betere afspraken te komen”, reageert CNV onderhandelaar Souleiman Amallah.
CNV en FNV hopen er uit te komen met de veiling. De bonden spraken tot nu toe negen keer met de veiling over een nieuwe cao. „Wij hebben de deur altijd opengehouden. De sector heeft het moeilijk en Royal FloraHolland is een prachtig bedrijf, maar we zien ook mogelijkheden en de medewerkers zien die ook.”
Verrast door prikactie
Volgens Amallah was de directie verrast door de prikactie van afgelopen woensdag. „De directie was verrast dat de hele werkvloer in Aalsmeer tien minuten lang stil lag. Ze had verwacht dat alleen de vakbondsleden aan de actie zouden meedoen. De solidariteit onder de werknemers is groot. We hadden altijd al een geitenpaadje openstaan om weer aan tafel te gaan. Maar de veiling moet wel met een substantieel beter voorstel komen dan het eindbod.”
De bonden en veiling spraken informeel over een nieuw voorstel voor een nieuwe cao voor de RFH medewerkers. De veiling heeft de bonden om vertrouwen gevraagd, de bonden hebben vertrouwen dat de veiling nu wil bewegen. „Sinds december – toen Royal FloraHolland met een eindbod kwam – is de houding geweest dat werknemers het met dat bod moesten doen. Nu zijn er wel bewegingsmogelijkheden”, aldus Amallah. Op welke punten de veiling wil bewegen weten de bonden niet.
„Niemand zit te wachten op stakingen”, zegt Jeroen Brandenburg van FNV. „Shell, Douwe Egberts en ING zijn bedrijven die miljarden winst maken. Die winst gaat naar aandeelhouders. Royal FloraHolland is een bedrijf van kwekers, dat beseffen de werknemers van de veiling ook.” Brandenburg geeft verder aan dat het werknemers niet alleen om geld te doen is, maar ook om respect. „Het gaat ook om de manier waarop Royal FloraHolland met werknemers omgaat. De werknemers zijn wel het hart van de veiling.”
‘RFH is geschrokken’
Mochten de veiling en bonden er vanmiddag niet uitkomen dan bouwen de bonden alsnog hun tenten op het veilingterrein. Ook volgens Brandenburg, die de Valentijnstaking bij Royal FloraHolland in 2014 organiseerde, heeft de veiling de actiebereidheid en onvrede van de werknemers onderschat. „Royal FloraHolland is geschrokken hoeveel mensen floten en toeterden afgelopen woensdag.” Als Royal FloraHolland met een verbeterd bod komt dan zullen de leden van bond daar over stemmen.
Royal FloraHolland wil vanmiddag een oplossing voor het conflict vinden. „In deze fase wordt alleen gepraat als de verwachting is dat we daarmee stappen kunnen zetten. We gaan in ieder geval zoeken naar een oplossing. Nee, we praten niet om tijd te winnen, dat heeft geen zin. Dan zouden we de andere partij niet serieus nemen”, zegt woordvoerder Michel van Schie.
Het overleg tussen bonden en onderhandelaars van de veiling vindt vanmiddag van 14:30 tot 17:00 uur plaats.