Vorige

Royal FloraHolland kiest voor deelname in Euro Plant Tray

Beeld
Euro Plant Tray

De directie en Raad van Commissarissen van Royal FloraHolland hebben eind januari een positief besluit genomen over de deelname van de veiling in de coöperatie Euro Plant Tray (EPT). EPT werd op 23 augustus 2022 door verschillende partijen uit de sector opgericht met als doel de realisatie van een nieuwe Europese meermalige plantentrayserie.

Het afgelopen decennium is al een aantal keer geprobeerd om een meermalige tray in de markt te zetten. Deze initiatieven zijn tot nu toe geen grootschalig succes geworden, stelt Royal FloraHolland. Door de bestaande politieke druk op verduurzaming van verpakkingen ziet de veiling het initiatief van EPT als kans om gezamenlijk een gestandaardiseerd Europees plantentraysysteem te realiseren. Ze wil hierin participeren om vanuit haar expertise mee te praten en zo de belangen van de veilingleden behartigen. Inzet is een goed werkend systeem, dat inzet op de transitie van eenmalige naar meermalige trays met als doel een duurzamere sierteeltketen.

Zestien deelnemers Euro Plant Tray

Een onderzoek van de Stiftung Initiative Mehrweg (SIM) heeft uiteindelijk geleid tot de oprichting van Euro Plant Tray eG (EPT), de organisatie die het initiatief verder uitrolt. Het onderzoek, dat maart 2021 begon, kwam er op initiatief van diverse partijen, zoals branchevertegenwoordigers binnen de Europese sierteeltsector en de Duitse retail.

Sinds de oprichting van EPT hebben vanuit de sierteeltsector al zestien handelaren, bouwmarkten en handelsorganisaties in meerdere Europese landen zich aangesloten en zijn de gesprekken over de ontwikkeling van zowel de nieuwe Europese meermalige plantentray als het poolmodel in volle gang. Voorjaar 2023 wil men traymodellen van verschillende fabrikanten in de praktijk gaan testen. Marktintroductie staat gepland in 2024.

Vragen en suggesties

Royal FloraHolland gaf juli 2022 aan dat ze positief staat tegenover de voortgang en ontwikkelingen rondom Euro Plant Tray en is actief betrokken bij het overleg. Ze had echter nog een aantal vragen en suggesties voorgelegd aan SIM. Pas na hun reactie, zou de veiling beslissen om deel te nemen aan de coöperatie. Toen werd verwacht dat dit besluit na de zomer van 2022 genomen zou worden.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster