Vorige

Royal FloraHolland: ‘Nog dit jaar centraal veilen van alle bloemen en planten’

Beeld
Ron Barendse

Royal FloraHolland heeft de ambitie om nog dit jaar het centraal veilen uit te breiden met alle bloemen en planten. De veiling maakt op 14 maart een start met het centraal veilen van planten.

Na de uitrol van centraal veilen van een aantal snijbloemen start Royal FloraHolland met het centraal veilen van een eerste plantenklok. De veiling voegt de lokale klokken N11 (Naaldwijk), A14 (Aalsmeer) en een aantal producten van klok R4 (Rijnsburg) samen op een nieuwe centrale groene plantenklok, C15. Daarmee komt het totale aantal centrale bloemen- en plantenklokken op 6 te staan.

 „We hebben de ambitie om in 2024 centraal veilen uit te breiden met alle bloemen en planten. We starten nu met één centrale groene plantenklok, om vervolgens stapsgewijs ook de andere producten aan te sluiten op centraal veilen”, aldus Léon Haasbroek. Hij is manager Operations Dealmaking. „Het is een pittige ambitie, maar we gaan ons er hard voor maken om de impact van het aantal wijzigingen zo laag mogelijk te houden.”

‘Niet veel verschuiving’

Sinds 30 november vorig jaar, worden alle rozen op vier centrale klokken geveild. De implementatie verliep volgens Royal FloraHolland soepel. „Vanuit de FPC horen we positieve geluiden”, vertelt Paul van der Ven, Teammanager Operations Dealmaking Veilen. „Aanvoerders geven aan dat de prijzen in lijn zijn met de verwachting. Ook zijn ze niet met aanbod gaan schuiven, op een enkele na. Grote kopers zijn tevreden omdat ze minder klokken hoeven bij te houden.”

De lokale koper blijft volgens Van der Ven een aandachtspunt. „Hoe houden we die de gehele veiltijd aan de klok gebonden? Want door centraal veilen zijn de veiltijden langer geworden in vergelijking met de oude veiltijden op Naaldwijk en Rijnsburg. Hierin faciliteren we kopers met diensten als markeren en klokvoorverkoop.”

Volgens de veiling leidt centraal veilen (voorheen landelijk veilen) tot een meer optimale prijsvorming doordat er een concentratie is van vraag en aanbod. Bovendien leidt het centraal veilen tot een kostenreductie, aldus Royal FloraHolland. Kopers op de drie exportvestigingen kopen centraal geveilde productgroepen uit het volledige aanbod op Naaldwijk, Aalsmeer en Rijnsburg dat de veiling op een klok of meerdere klokken samenvoegt. Op de klokfronten kunnen kopers zien op welke locatie de producten zich bevinden.

Extra loting

Aanvoerders kunnen bij centraal veilen nog altijd zelf bepalen op welke locatie ze hun aanbod neerzetten. Ze bepalen ook nog de veilvolgorde van hun eigen partijen. Wat verandert is dat er een dagelijkse random locatie loting bijkomt die bepaalt welke locatie per kweker als eerste geveild wordt.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster