Vorige

Royal FloraHolland: QI-score bepaalt boete voor foute aanvoerinformatie

Beeld
Ron Barendse

Royal FloraHolland hanteert per april 2023 variatie in het bedrag dat klokaanvoerders moeten betalen bij het maken van een fout in de aanvoerinformatie. De heffing wordt afhankelijk van de QI-score van de aanvoerder.

Royal FloraHolland constateert dat de betrouwbaarheid van aanvoerinformatie verbetert. Maar het kan in sommige gevallen nóg beter met de foto’s en informatie van de aangevoerde partijen op de klok. Voor voor het goed functioneren van de marktplaats is het volgens de veiling noodzakelijk dat de aanvoerinformatie bij het product klopt. Dan verbetert dit de inkoopbeleving van kopers bij het veilen en past de prijs die een inkoper betaalt, bij de kwaliteit die de kweker levert.

Quality index

De Quality Index (QI) geeft weer hoeveel procent van de partijen foutloos wordt aangevoerd door een kweker. De QI toont de betrouwbaarheid van de foto, keur- en sorteringskenmerken van de door een kweker aangevoerde producten op het klokfront. Voor inkopers is de QI volgens Royal FloraHolland een hulpmiddel bij de selectie en inkoop van hun producten die ze op de klok kopen. En ook in de directe handel zijn correcte productinformatie en goede foto’s van groot belang. Om in 2023 een volgende stap te zetten in het verhogen van de betrouwbaarheid van aanvoerinformatie, betalen kwekers vanaf april 2023 per constatering de onderstaande heffing (zie tabel). Kwekers die minder vaak fouten maken en zodoende een A-status hebben, betalen per volgende constatering een lager bedrag dan kwekers met de B- of C-status.

Betrouwbare aanvoerinformatie

Eind 2022 had 46% van de aanvoerders op de klok een A-score, 30% een B-score en 12% een C-score. De hoogte van heffingen blijft voor B-kwekers ongeveer gelijk met de huidige situatie. Kwekers met een C-status gaan meer betalen en degenen met een A-status iets minder. Als een kweker geen QI heeft (omdat er te weinig aanvoer is om de QI op te berekenen), dan geldt een standaardtarief van € 15 voor alle soorten heffingen op partij-afwijkingen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster