De Nederlandse Boominfodag vierde op donderdag 13 maart een succesvolle 16e editie in het Inspyrium in Cuijk. Het evenement, georganiseerd door Koninklijke VHG en Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland, in samenwerking met initiatiefnemer Jan Willem de Groot, trok meer dan 450 deelnemers.
Voor een bomvolle zaal opende grondlegger Jan Willem de Groot de dag en blikte trots terug op de enorme groei van het evenement. Marc van Rosmalen (directeur VHG) en Chris van Eunen (directeur Stadswerk) namen vervolgens het woord. Van Eunen, die Maarten Loeffen is opgevolgd, sprak zijn enthousiasme uit over de toekomst van Stadswerk en de sector. Van Rosmalen benadrukte het belang van de Boominfodag als hét platform van kennisdeling, inspiratie en samenwerking. Antoinette Maas, wethouder van de gemeente Land van Cuijk, sprak haar trots uit over het feit dat haar gemeente dit jaar als gastgemeente mocht optreden.
Bomenvisie van Land van Cuijk
Onder leiding van moderator Cecil Konijnendijk presenteerden Jeroen Burgman, Ruud Custers en Peter Scheepers van gemeente Land van Cuijk hun visie op groenbeheer. De gemeente streeft naar een klimaatlabel B (30% schaduw) in 2050, gebaseerd op de 3-30-300 vuistregel. Dit ambitieuze doel wordt ondersteund door strategisch beleid en innovatieve oplossingen. De drie sprekers benadrukten het belang van samenwerking: „Onze groene wereld is niet groot, dus laten we het samen doen. Blijf in gesprek met elkaar.”

Vakinhoudelijke sessies
De boominfodag bood een gevarieerd programma met vakinhoudelijke sessies en volop ruimte voor kennisdeling en interactie. Opvallend is de opkomst van allerlei soorten boomdata en het nauwkeurig in kaart brengen van het bomenbestand. Sprekers als Joost Verhagen (Cobra Groeninzicht) en Maarten Alberse (NL Greenlabel) deelden hun ervaringen en methoden.
Een belangrijk thema in zowel de keynote als de parallelsessies was ‘samenwerking als sleutel tot vooruitgang’. Samenwerking stond ook centraal in de sessie over monumentale bomen, waar sprekers Bart van Duijnhoven en Berthe Jongejan stelden: „Monumentale bomen laten ons nieuwe manieren van samenwerken zien.” Een vergelijkbare boodschap klonk door in de presentatie van Jarno van Veelen over de Stockholm-methode, die al 25 jaar een bron van inspiratie is voor kennisontwikkeling en innovatie: „De best geleerde les is: samenwerken!”
Tijdens de pauzes werd uitgebreid genetwerkt. Een van de bezoekers vatte de waarde van het evenement kernachtig samen: „Hier ben je om te netwerken, je zichtbaarheid te vergroten en je kennis te verdiepen. Maar ook om bij te blijven bij alles wat speelt in de branche!”
Vooruitblik op 2026
De organisatie kijkt nu al uit naar de 17e editie in 2026. Van Rosmalen: „Fantastisch om te zien hoeveel mensen tijdens dit event samenkomen. Groen is de oplossing en verdient ruimte. Bomen zijn geen kostenpost, maar een investering met waardevolle baten.”