Vorige

Ruim acht patiënten minder door elke extra hectare groen

Beeld
Shutterstock

Vergroening van de leefomgeving vermindert het aantal patiënten. Per extra hectare groen neemt het aantal langdurig zorgbehoevende patiënten gemiddeld met 8,6 af. Dat levert jaarlijks een financiële besparing op van minimaal 125 miljoen euro. Dit betreft zorg- en verzuimkosten. Dit blijkt uit onderzoek van Sweco op basis van in de wetenschap aangetoonde verbanden tussen vergroening en gezondheid.

Vergroening van de leefomgeving leidt tot aantoonbare verbetering van de gezondheid en het welzijn van bewoners. Elke 1.160 m2 extra groen resulteert zo in één zorgbehoevende patiënt met een langdurige aandoening minder. In sterk versteende buurten met relatief hoge bevolkingsdichtheden is de gezondheidsimpact beduidend groter. Hier lopen de gezondheidseffecten op tot maximaal één zorgbehoevende patiënt minder per 112 m2 toegevoegd groen. Dit is een afname van bijna 90 zorgbehoevende patiënten per extra hectare groen, zo becijfert Sweco in haar white-paper.

De financiële winst door het benutten van de totale vergroeningspotentie van de leefomgeving van 5,6 miljoen inwoners die nu in kaart is gebracht, is 125 miljoen euro: 47 miljoen euro aan zorgwinst en 78 miljoen euro aan verzuimwinst. Bij een extrapolatie van deze gegevens voor heel Nederland, zou een jaarlijkse besparing op zorg- en verzuimkosten richting de 400 miljoen euro per jaar denkbaar zijn.

Vergroenen niet alleen aan gemeenten

Gemeenten kunnen met investeringen in groen, de gezondheid en het welzijn van hun inwoners een grote boost geven. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt en is gebleken dat groen een positief effect heeft op de fysieke en mentale gezondheid van mensen. Groen zet aan tot beweging, heeft een verkoelende werking, zorgt voor minder eenzaamheid en voor sneller herstel van stress en vermoeidheid. Deze vier mechanismen maken dat in een groene omgeving mensen gezonder zijn.

Een betere gezondheid is nu voor veel gemeenten nog geen of nauwelijks een reden om te investeren in de aanleg van extra groen, laat staan dat dit voor andere partijen binnen en buiten het zorglandschap geldt. Sweco legt een connectie tussen de wetenschap en de praktijk van vergroening, en tussen het fysieke en sociale domein. Zij pleit ervoor dat investeringen in groen niet alleen bij gemeenten blijven liggen, maar ook andere investeerders en baathouders in het zorglandschap bij gaan dragen aan de vergroeningsopgave.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster