Vorige

Ruim helft Nederlanders vindt eigen straat niet groen genoeg

Tekst
Beeld
KRO-NCRV

Meer dan de helft van de Nederlanders (53%) vindt de eigen straat niet groen genoeg. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van KRO-NCRV. Afgelopen zaterdag startte de omroep met het nieuwe programma ’12 straten groen’ waarin bewoners aan de slag gaan om hun straat te vergroenen.

Uit het onderzoek komen verschillende redenen naar voren waarom bewoners hun straat willen vergroenen. Belangrijkste reden is dat groen verkoelt in warme periodes (52%). Verder heeft het een positief effect op de gezondheid (41%) en zorgt groen voor rijkere biodiversiteit (40%).

Subsidies

Ondanks dat veel gemeenten subsidies aanbieden om de omgeving te vergroenen, heeft 68% van de ondervraagden hier nog nooit van gehoord. Belangrijkste drempel om zelf met vergroening in de straat aan de slag te gaan, is dat bewoners vinden dat dit een taak is van de gemeente.

Toch is een groot deel van de Nederlanders al bezig met vergroenen, voornamelijk van de eigen tuin (46%). Voorbeelden zijn het plaatsen van plantenbakken, tegels wippen, geveltuintjes aanleggen en het planten van een boom in de straat.

Postcodetool

Bewoners die benieuwd zijn hoe groen hun eigen straat is, kunnen dit checken met behulp van de postcodetool via de website 12stratengroen.kro-ncrv.nl. Deze tool laat op basis van diverse data zien hoe het in de wijk staat met hittestress, biodiversiteit, wateroverlast en groen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster