Vorige

‘Ruime helft van nieuwe bomen is verkeerde aanplant’

Tekst
Beeld
Shutterstock

In Nederland wordt overwegend ‘verkeerd’ bos aangeplant, meldde nieuwssite Nu.nl recent. Met ‘verkeerd’ bos wordt beplanting aangeduid die niet zowel inheems als autochtoon is. Vooral aan het kenmerk ‘autochtoon’ wordt door de aankoop van zaad uit het buitenland vaak niet meer voldaan.

„Het overgrote deel van het hout dat je in Nederland tegenkomt is niet autochtoon”, zegt hoogleraar plantecologie Joop Schaminée, in een artikel dat vorig jaar over dit onderwerp op Nu.nl verscheen. „Het zijn allemaal nakomelingen van aanplant uit verkeerd plantgoed.”

Misverstand

Om in voldoende autochtoon zaad te kunnen voorzien, heeft Staatsbosbeheer in 2006 de genenbak Roggebotzand, opgezet. Het is volgens Lammert Kragt van Staatsbosbeheer een misverstand dat er in Nederland een tekort is aan autochtoon zaad.

De wilde bronnen en genenbanken van Staatsbosbeheer produceren meer dan voldoende om aan de doelen van de Bossenstrategie te voldoen, stelt Kragt. Het gaat volgens hem inmiddels dan ook om duizenden kilo’s autochtoon zaad per jaar.

Officiëel document

Toch is volgens Kragt hoogstens de helft van de nieuwe aanplant zowel inheems als autochtoon. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met het niet op tijd doorgeven van het benodigde plantmateriaal door terreinbeheerders.

Kragt is echter ook kritisch op die zaadhandelaren en kwekers, die ten onrechte beweren autochtoon zaad of plantgoed te verkopen. „Vraag dus bij elk plantproject altijd het officiële leveranciersdocument op”, luid het advies van Kragt aan terreinbeheerders.

Afgelopen najaar gingen verschillende partijen die bij de Bossenstrategie betrokken zijn, om tafel om een convenant op te stellen. Lees meer hierover op PlatformGroen (exclusief voor abonnees).

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster