Vorige

Schade door storm Dudley, code rood voor Eunice

Tekst

Door een actieve straalstroom worden onze contreien momenteel geteisterd door de ene na de andere storm. Nog maar net bekomen van Corrie, diende Dudley zich in de nacht van woensdag op donderdag aan. Voor vrijdag is voor de kustprovincies code rood afgegeven door het KNMI vanwege storm Eunice.

Verzekeraars hebben afgelopen dagen diverse meldingen van stormschade binnengekregen. Veel schade aan daken, onder meer door omgewaaide bomen. Ook zijn bomen over wegen en op auto’s gevallen. In Maassluis raakten twee mensen gewond toen een boom op hun auto viel.

Door de diverse stormen kunnen bomen ‘op scherp’ staan. Een nieuwe windvlaag of rukwind kan het zetje zijn waardoor de boom omgaat. Op sommige plekken zoals in Dordrecht zijn daarom al parken preventief gesloten. Ook andere locaties met veel bomen zoals de Hortus Botanicus in Leiden sluiten vrijdag hun deuren. Ook het Vondelpark in Amsterdam heeft vrijdag de hekken gesloten. Afhankelijk van de schade kan het park enkele dagen gesloten blijven.

Op diverse plekken, zoals hier in Dordrecht, zijn parken gesloten vanwege de harde wind en de kans op letsel door omvallende bomen of afgewaaide takken. (Foto: Peter Bennink)

Eunice

Inmiddels zet Nederland zich schrap voor storm Eunice. Deze wordt in Nederland vanaf vrijdagmiddag rond 14 uur verwacht. Het KNMI heeft voor vrijdag voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en Flevoland code rood afgegeven, voor de rest van het land oranje, alleen Limburg is geel.

Ook in delen van Engeland en Wales heeft de Britse meteorologische dienst, de Met Office, code rood afgekondigd, het hoogste waarschuwingsniveau. Voor andere delen van het land geldt code oranje. Het Belgische KMI heeft voor Vlaanderen code oranje afgekondigd en verwacht zware zuidwesterstorm (10 Bf) en eventueel zeer tijdelijk en plaatselijk zeer zware storm (11 Bf).

Preventietips

Het Verbond van Verzekeraars geeft preventietips om schade door storm te voorkomen voor particulieren en voor bedrijven. Tips voor particulieren zijn onder meer het binnenzetten of goed vastmaken van tuinmeubilair.

Zorg ook dat bloempotten, vuilcontainers, pergola’s en barbecues niet kunnen omwaaien. Ook adviseert het verbond om regelmatig onderhoud aan bomen in de tuin te laten doen. Met name afbrekende takken kunnen voor veel schade zorgen.

Voor bedrijven adviseert men om te controleren of externe zaken zoals reclameborden, schotels, antennes, vlaggenmasten en dergelijke goed bevestigd zijn. Ook is het belangrijk om als bedrijf een goed calamiteitenplan te hebben.

Stormupdates

Met het aan land komen van storm Eunice wordt ook de eerste schade gemeld. Op verschillende plekken wordt melding gemaakt van omgevallen bomen. In Lisse zijn diverse wegen afgesloten wegens gevaar voor omvallende bomen en afgewaaide takken.

De gemeente Rheden heeft eerder vrijdag besloten om de Posbank af te sluiten vanaf het middaguur. Door de zware stom is er een grote kans op vallende bomen en takken en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. De verwachting is dat de wegen morgen weer open gaan, tenzij blijkt dat de wegen nog niet begaanbaar zijn door omgevallen bomen.

In Amsterdam is een voorbijganger zwaar gewond geraakt, nadat een boom bovenop hem viel. Een traumateam was ter plaatse om het slachtoffer bij te staan en naar het ziekenhuis te vervoeren. Dit meldt de lokale omroep AT5. De persoon is in het ziekenhuis aan de verwondingen overleden.

Op de Weesperstraat in Diemen (Amsterdam) is een tweede persoon overleden door de storm. Deze zat in een auto waarop een boom terecht is gekomen. Dat meldt de Amsterdamse brandweer. Later op de dag overleed een fietser in Amsterdam-Zuid toen een boom op deze persoon viel, meldt het Parool.

Door omgewaaide bomen worden in de loop van de middag diverse snelwegen afgesloten. Zo meldt de ANWB dat de A20 bij Gouda in zijn geheel is afgesloten. Ook de A13 is deels afgesloten door omgevallen bomen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster